Κάτω από δρακόντεια μέτρα συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του Γιώργου Ξυλούρη από τον Μανώλη Καλομοίρη, τον Μάιο του 2020 στο εφετείο Χανίων.

Η δίκη συνεχίστηκε σήμερα ύστερα από διακοπή που είχε γίνει στις 9 Δεκεμβρίου.

Την τελευταία φορά είχαν εξεταστεί από το δικαστήριο οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, παρουσιάζοντας όσα είδαν και βίωσαν εκείνη την ημέρα.

Η δίκη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής με την εξέταση της μοναδικής αυτόπτη μάρτυρα.

Η κατάθεση της αυτόπτη μάρτυρα – «Άκουσα δυο μπαμ»

Η μάρτυρας στην κατάθεση της περιέγραψε όσα βίωσε την ημέρα του διπλού φονικού. Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι ο Λευτέρης Καλομοιρης λίγο πριν το διπλό φονικό προσπαθούσε να ηρεμήσει τον Ξυλούρη πιάνοντας από το πόδια στη προσπάθεια του να τον αποτρέψει από το να πλησιάσει τον γιο του που είχε απομακρυνθεί.

Τότε όπως ανάφερε η μάρτυρας ακούστηκαν οι πυροβολισμοί αναφέροντας χαρακτηρίστηκα «ακούστηκαν δυο μπαμ» και είδε τον Καλομοίρη να πέφτει στο δρόμο χωρίς τις αισθήσεις του. 
Εκείνη τη στιγμή η γυναίκα του Λευτέρη Καλομοίρη ξέσπασε σε κλάματα και φώναζε ο «άντρα μου ο άντρας μου».

Τότε η μάρτυρας προσπαθώντας να εμποδίσει τον Γιώργο Ξυλούρη τον τράβηξε από τη μπλούζα, σκίζοντας την. Μάλιστα όπως σημείωσε επανειλημμένα στη κατάθεση της καλούσε σε βοήθεια αλλά κανείς δεν τη βοηθούσε.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς ο Μανώλης Καλομοίρης πλησίασε τον πατέρα του και άρχισε να φωνάζει με απόγνωση «μπαμπά μπαμπά». 

Η μάρτυρας στη κατάθεση της σημείωσε ότι τον είδε να έχει όπλο μαζί του. 

Ωστόσο αναφέρει ότι την είχε καταβάλει ο πανικός και δεν κατάλαβε τη στιγμή που σημειώθηκαν οι υπόλοιποι πυροβολισμοί ούτε πόσοι ήταν. 

Κάποια στιγμή είδε τον Γιώργο Ξυλούρη πεσμένο στο δρόμο κοντά στον Λευτέρη Καλομοίρη 

«Ο σύζυγος μου ένιωθε ντροπή που τον χτύπησαν στη πλατεία του χωριού» – Τι κατέθεσε η σύζυγος του Γιώργου Ξυλούρη

Στη συνέχεια η σύζυγος του Γιώργο Ξυλούρη αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν στο σπίτι τους μετά τον καβγά στο καφενείο και πριν το διπλό φονικό.
Η μάρτυρας ξεκίνησε λέγοντας ότι ο σύζυγος της γύρισε από το καφενείο χτυπημένος μαζί με τον ξάδερφο του ο οποίος την πληροφόρησε για τον καυγά που είχε προηγηθεί. 

Τότε όπως κατέθεσε η μάρτυρας προσπαθούσε να ηρεμήσει τον σύζυγο της ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά είχε κατεβάσει τους τόνους. Όπως αναφέρει ο σύζυγος της ένιωθε ντροπιασμένος που τον χτύπησαν στη πλατεία του χωριού 

Η μάρτυρας συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό που πυροδότησε την κατάσταση ενώ ο Γιώργος Ξυλούρης είχε ηρεμήσει ήταν οι φωνές του Μανώλη Καλομοίρη κάτω από το σπίτι, ο οποίος φώναζε « αφήστε με να τον σκοτώσω μπροστά στα παιδιά του».

Λίγο μετά ο σύζυγος της το έσκασε από το σπίτι με την ίδια και τον ξάδερφο του να πηγαίνουν να τον βρουν μόλις το αντιλήφθηκαν. 

Η μάρτυρας καταλήγει λέγοντας ότι την ώρα που κατέβαινε να βρει τον σύζυγο της άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τον άντρα της νεκρό στο δρόμο.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της η μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχαν διάφορες ανάμεσα στις δυο οικογένειες.

Τι κατέθεσε μάρτυρα που βρισκόταν στο σημείο

Στη συνέχεια εξετάστηκε από το δικαστήριο ο σύζυγος της προηγούμενης μάρτυρα. Στην κατάθεση του ο μάρτυρας ανέφερε ότι ήταν παρών στον πρώτο καβγά που έγινε ανάμεσα στο Γιώργο Ξυλούρη και στον Μανώλη Καλομοίρη στο καφενείο.

Όπως ανάφερε ο Μανώλης είχε χτυπήσει στο πρόσωπο τον Γιώργο και στη συνέχεια ο μάρτυρας μαζί με άλλους παρευρισκόμενους τους χώρισαν και οδήγησαν τον Γιώργο Ξυλούρη προς το σπίτι του και τους συγγενείς του από όπου στη συνέχεια έφυγε. 

Μάλιστα ανέφερε ότι ο Γιώργος Ξυλούρης φώναζε έβριζε και απειλούσε και συγκεκριμένα ανέφερε «ότι εδα που θα γυρίσω θα δείτε ένα σκότωμα που θα σας κάνω»

Ο μάρτυρας διευκρινίζει στη κατάθεση του ότι ήταν κοντά στο σημείο που έγινε το φονικό και μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς κατευθύνθηκε προς το σημείο. Μάλιστα ο μάρτυρας μετά από ερώτηση ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη εικόνα που θυμάται από το περιστατικό ήταν τον Λευτέρη Καλομοίρη πεσμένο κάτω και τον Γιώργο Ξυλούρη εκεί χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στο σημείο ακόμα ο Μανώλης Καλομοιρης. Λίγο μετά, όπως αναφέρει ήρθε και πυροβόλησε τον Γιώργο Ξυλούρη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Φεβρουαρίου

Δείτε εδώ όλο το ρεπορτάζ για το διπλό φονικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook