Η καταγγελία έγινε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον ιδιώτη γιατρό, ο οποίος δήλωσε ότι η συνταγογράφηση γινόταν με το όνομά του, αλλά εν αγνοία του. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τον Δεκέμβριο του 2022 διενήργησε τον προβλεπόμενο έλεγχο προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Δεύτερον στην εξέταση προσώπων. Η ΕΑΔ συγκεκριμένα εξέτασε τον καταγγέλλοντα ιδιώτη γιατρό και τους φαρμακοποιούς στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές.

Τα αποτελέσματα

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής :

Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) είχαν πράγματι καταχωριστεί συνολικά 31 συνταγές στο όνομα του καταγγέλλοντος ιατρού, αλλά η καταχώριση ήταν εν αγνοία του. Από τις 31 συνταγές είχαν εκτελεστεί οι 28.
Οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες των φαρμάκων πράγματι υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.
Την ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών είχε κάνει γιατρός, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, ο οποίος υπηρετούσε ως επικουρικός, σε μονάδα υγείας στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου.
Κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών, τα φαρμακεία δεν εφάρμοσαν την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης του ασθενή, για τον οποίον είχαν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά τα φάρμακα.

Σχεδόν όλες οι συνταγές (96,4%) εκτελέστηκαν σε φαρμακεία κοντά στο σπίτι του γιατρού.
Η ΕΑΔ διαβίβασε τα αποτελέσματα του ελέγχου στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην Η.ΔΙ.Κ.Α. , αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων της.

enikos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook