Πείτε ευχαριστώ στον… Ντομινίκ Στρος Καν! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα γαλλικά ΜΜΕ στις καμαριέρες της Νέας Υόρκης, οι οποίες πέτυχαν μια απίστευτη ανανέωση της κλαδικής τους σύμβασης.

Οπως μετέδιδαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, το σωματείο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει την έκβαση των διαπραγματεύσεων: Εως το 2018, ο καμαριέρες θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 29% (αγγίζοντας έτσι τα 60.000 δολάρια ετησίως), οι εργοδότες θα δίνουν μεγαλύτερα ποσά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις, ενώ όλες θα προμηθευτούν και από ένα «κουμπί πανικού» το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση που βρεθούν σε δύσκολη θέση με κάποιον πελάτη.

Χωρίς να μπορούν να δώσουν μια πειστική εξήγηση για την «εξωπραγματική» -όπως τη χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ- συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους εργαζομένους και τους εργοδότες, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν στάθηκε η αφορμή για να αναδειχθούν οι «δυσκολίες» του επαγγέλματος και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση των 30.000 εργαζομένων που μέχρι σήμερα λάμβαναν 25 δολάρια την ώρα.

Ωστόσο, άλλοι τονίζουν πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απλώς κατάφεραν να διεκδικήσουν επιτυχώς το μερίδιο που τους αναλογεί στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων στη Νέα Υόρκη τα δύο περασμένα έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρσι ο αριθμός των τουριστών άγγιξε τα 50 εκατ. και έσπασε κάθε ρεκόρ.

(Έθνος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook