φωτο από newsbeast.gr

Καθοδηγούμενο από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ενέργειες που αφορούσαν την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας εμφάνισε τον Χρήστο Καλογρίτσα, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο, η γραμματέας του επιχειρηματία, Ευθαλία Διαμαντή.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πλευράς του κατηγορούμενου επιχειρηματία να καλέσει ως μάρτυρες τους αδελφούς Χούρι, στις 20 Ιανουαρίου.

Η μάρτυρας, αφού εξήγησε πως βρίσκεται στο πλευρό του κατηγορούμενου επιχειρηματία περισσότερα από σαράντα,  υποστήριξε πως «αν και υπήρξε σε όλη του τη ζωή καθοδηγητής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών υπήρξε καθοδηγούμενος για να βοηθήσει την ομάδα των ανθρώπων που ήθελαν αυτό το εγχείρημα». Η μάρτυρας αναφέρθηκε στο παρασκήνιο των ημερών το 2015 λέγοντας πως ο κατηγορούμενος στην υπόθεση πρώην υπουργός βρισκόταν καθημερινά στο γραφείο του επιχειρηματία προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας καναλιού τα στελέχη του οποίου ήταν δικής του επιλογής. «Άρχισαν να έρχονται πολιτικά στελέχη στο γραφείο μας μαζί με τον κ. Παππά για τη δημιουργία καναλιού και εφημερίδας.

Ο κ Παππάς ήταν επικεφαλής αυτών των 10-15 ατόμων.

Ομάδα Παππά την ονομάζαμε. Του ζήτησαν να τους βοηθήσει να στηθεί κανάλι και εφημερίδα χρηματοδοτώντας αυτό το εγχείρημα, αν και γνώριζαν ότι ήταν σε δύσκολη θέση οικονομικά, καθώς τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν δεσμευμένα. Ήθελαν όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά να καθοδηγήσει και να στηρίξει το εγχείρημα», κατέθεσε η κα Διαμαντή η οποία σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός μπορεί να πήγαινε ακόμη και δυο φορές την ημέρα στα γραφεία τους, πριν πάει στο Μαξίμου ενώ και ο Χρήστος Καλογρίτσας από την πλευρά του έκανε επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει ως τι κλήθηκε ο κατηγορούμενος να βοηθήσει εκείνη απάντησε: «Να δανείσει το όνομά του, να φαίνεται ότι το εγχείρημα ήταν δικό του».

Πρόεδρος: Να δώσει και χρήματα;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί χρήματα τότε δεν είχε ο ίδιος. Ο σχεδιασμός ήταν ότι χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν σε αυτό το εγχείρημα. Ήταν γνωστό ότι οι λογαριασμοί του κ. Καλογρίτσα ήταν δεσμευμένοι.

Πρόεδρος: Τότε, γιατί προτάθηκε σε αυτόν και όχι σε άλλον επιχειρηματία με οικονομική δυνατότατα;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία του στον εκδοτικό χώρο και στο χώρο της Αριστεράς. Αυτό συμπεραίνω.

Η μάρτυρας τόνισε πως «το κανάλι θα ήταν του κόμματος». «Το κόμμα θα έκανε κουμάντο, ο κ. Παππάς» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Αυτά είναι πράγματα που άκουγα και έβλεπα και συζητούσα με τον κ. Καλογρίτσα. Η πόρτα κατά τις συναντήσεις τους ήταν ανοιχτή» .

Η μάρτυρας πρόσθεσε ότι στα γραφεία του κ. Καλογρίτσα απασχολούνταν πολλά άτομα για το υπό ίδρυση κανάλι. «Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι δικηγόροι και άλλοι ήταν επιλεγμένοι από τον κ. Παππά, όχι από τον κ. Καλογρίτσα. Αμείβονταν από τον κ. Καλογρίτσα, αλλά ο κ. Παππάς έλεγε ότι θα τακτοποιηθεί το οικονομικό θέμα», υποστήριξε και πρόσθεσε «Υπήρχαν και άλλα χρήματα που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα».

Μάλιστα, η μάρτυρας κατέθεσε πως ο γιος του επιχειρηματία αν και δεν συμφωνούσε από σεβασμό και πειθαρχεία στον πατέρα του ενεπλάκη στην υπόθεση. «Επέλεξε τον γιο του, γιατί ήταν ο λιγότερο χρεωμένος. Με δάνειο εξοφλήθηκαν τα χρέη του τότε. Εκείνος δεν ήταν ποτέ παρών στις συναντήσεις…» τόνισε.

Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε καμία επαφή με την οικογένεια Χούρι πριν από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. «Με τους Χούρι δεν είχε σχέσεις ούτε με τη CCC. Γνωρίστηκαν μέσω του κόμματος, κλείστηκε ένα ραντεβού στο Πόρτο Χέλι με σκοπό να βρει βοήθεια για τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής. Δεν ξέρω μετά γιατί οι Χούρι έκαναν πίσω» κατέθεσε η μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι όταν ήρθε η ώρα της καταβολής της πρώτης δόσης και δεν υπήρχαν χρήματα  ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε τον επιχειρηματία ότι θα βρεθούν.  «Πες του ότι τα χρήματα υπάρχουν, έλεγε ο κ. Παππάς και είχε πει και τον κ. Αρτέμη Αρτεμίου να του το επιβεβαιώσει. Αυτό έγινε μετά τον διαγωνισμό και πριν την καταβολή της πρώτης δόσης.  Χρονικά δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετά τα ραντεβού με τους Ευ. Μαρινάκη και Δ.Κοντομηνά» τόνισε.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στον Αρτέμη Αρτεμίου ο οποίος, όπως είπε, άρχισε να έρχεται στην Αθήνα από την Κύπρο λέγοντας ότι θα βοηθήσει οικονομικά για το στήσιμο του καναλιού. Μάλιστα, όπως κατέθεσε η μάρτυρας σε κάποια στιγμή που υπήρξε κάποια ένταση του Χρ. Καλογρίτσα και του Ν. Παππά για τη χρηματοδότηση ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον κ. Αρτεμίου για να του πει: «Αρτέμη πες και εσύ στον Χρήστο, τα χρήματα υπάρχουν ή στην Κύπρο ή στην Ελβετία».

Ανδρέας Λοβέρδος (συνήγορος υπεράσπισης Χρ. Καλογρίτσα): Τι εννοούσατε όταν είπατε για χρήματα για το κόμμα;

Μάρτυρας: Κάποια από τα άτομα που έρχονταν στο γραφείο το 2016 έπαιρναν χρήματα από εμάς για το κόμμα. Έφευγαν πολλά χρήματα Ενίσχυε οικονομικά το συγκεκριμένο κόμμα.

Α. Λοβέρδος : Άρα ο λόγος που επέλεξαν Καλογρίτσα ήταν γιατί ήταν αριστερός ή και «χορηγός» για να του έχουν εμπιστοσύνη;

Μάρτυρας: Του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη.

Α. Λοβέρδος: Ο Αρτέμιος  Αρτεμίου πως προέκυψε;

Μάρτυρας: Εγώ δεν τον γνώριζα, ούτε ο κ. Καλογρίτσας .  Είχε πει ότι θα βοηθήσει οικονομικά να βρεθούν τα πολλά χρήματα , όχι για τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Α. Λοβέρδος: Ο Χρ.Καλογρίτσας έβλεπε και τον πρωθυπουργό;

Μάρτυρας: Δεν θα σας απαντήσω γιατί ο κ.  Καλογρίτσας έχει πει ότι δεν αναμειγνύουμε πρωθυπουργούς σε αυτές τις συζητήσεις.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του Νίκου Παππά

Σε δήλωση τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος αναφέρουν:

«Η μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, κυρία Θάλεια Διαμαντή, κατέθεσε πως ο εργοδότης της «ήθελε» να δημιουργήσει και να ηγηθεί τηλεοπτικού σταθμού και επένδυσε «πάρα πολλά χρήματα, επταψήφιο ποσό» στη συμμετοχή του γιου του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη δημιουργία και απασχόληση δημοσιογραφικής ομάδας.

Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έβαλε απλά και μόνο το όνομά του στη διεκδίκηση μιας τηλεοπτικής άδειας, ότι δεν ήταν ένας «μπροστινός», αφου επένδυε οικονομικά και ήλεγχε την προετοιμασία και τη συμμετοχή της οικογένειάς του στον διαγωνισμό.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι ο κ. Καλογρίτσας επένδυσε χρόνο και κατέβαλε προσωπική προσπάθεια για την εξεύρεση εταίρου. 

Και πως, χρόνια μετά, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Χούρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε -μετά από δικαστική απόφαση- να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ της μεταξύ τους συναλλαγής. 

Η κυρία Διαμαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσμα της «κρίσης» της και ενημέρωσης που είχε από μια… μισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συμμετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ίδια γνώση των θεμάτων που εξετάζονται. Όπως παραδέχθηκε, «δεν άκουγα όλες τις συζητήσεις, άκουγα ως ένα όριο. Δεν ήμουν πάντα παρούσα». 

Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κ. Καλογρίτσα και τις επαφές του με πολιτικούς από πολλούς πολιτικούς χώρους, επιχειρηματίες, κ.ά. 

Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο. 

Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες «πληροφορίες» και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής». 

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook