Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων που έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις μεταξύ δύο φυλών της βόρειας Κένυας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.

\”Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί αυτό που είδαμε τούτη τη φορά: κατεστραμμένα ολοσχερώς χωριά, σχολεία, πηγάδια δηλητηριασμένα\”, είπε ο Αλεξάντερ Ματέου εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την ανατολική Αφρική.

Οι μάχες αυτές μαίνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες μεταξύ δύο παραδοσιακά αντίπαλων φυλών, των Μποράνα και των Γκάμπρα.

\”Τα καταστήματα στο κέντρο της Μογιάλε είναι κλειστά, τα σπίτια και τα σχολεία κατεστραμμένα, όλα αποδίδουν μια πένθιμη εικόνα, σαν μια πόλη φάντασμα\”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος επιστρέφοντας από την περιοχή αυτή της οποίας έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος των υποδομών.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν κυρίως στη γειτονική Αιθιοπία, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Η αστυνομία της Kένυας έκανε λόγo στα τέλη του Iανουαρίου για πέντε νεκρούς, αλλά ο πραγματικός απολογισμός δεν μπορεί να εξακριβωθεί, καθώς λίγοι τραυματίες μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών διακομίζονται στο νοσοκομείο της πόλης εκτιμώντας ότι εκεί δεν είναι ασφαλείς και γνωρίζοντας ότι το επίπεδο ιατρικής περίθαλψης είναι σχετικά χαμηλό.

Πρώην βουλευτής της Μογιάλε, ο Χαλάκε Γκούγιο, συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου για υποκίνηση σε βίαια επεισόδια και η αστυνομία της Κένυας έστειλε στην περιοχή έκτακτη δύναμη 300 ανδρών των μονάδων καταστολής.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού εξασφαλίζει έκτακτη βοήθεια σε όσους εγκατέλειψαν τις εστίες τους αλλά εκφράζει φόβους ότι προσεχώς δεν θα έχει πλέον τα μέσα, λόγω των πολλών συγκρούσεων που μαίνονται στην ανατολική Αφρική, κι ενώ έχει απευθύνει πρόσκληση στους δωρητές να στηρίξουν τα θύματα κυρίως στη Σομαλία, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook