Η Andrea T. Duran από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τις άμεσες επιδράσεις πολλαπλών σύντομων παρεμβάσεων διακοπής της καθιστικής συμπεριφοράς (μικρής έντασης περπάτημα) στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 11 μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Κάποιοι από αυτούς κάθονταν επί οκτώ ώρες συνεχόμενα και κάποιοι έκαναν τέσσερα διαλείμματα με διαφορετικούς συνδυασμούς συχνότητας / διάρκειας: διάλειμμα κάθε 30 λεπτά για ένα λεπτό, διάλειμμα κάθε 30 λεπτά για πέντε λεπτά, διάλειμμα κάθε 60 λεπτά για ένα λεπτό και κάθε 60 λεπτά για πέντε λεπτά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γλυκόζη μειώθηκε σημαντικά σε όσους έκαναν διάλειμμα κάθε 30 λεπτά για πέντε λεπτά.

Παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές καθαρές μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση από την αρχική τιμή για όλες τις δόσεις διακοπής της καθιστικής συμπεριφοράς έναντι της ομάδας ελέγχου.

Οι παρεμβάσεις με συνδυασμούς συχνότητας / διάρκειας διαλείμματος κάθε 60 λεπτά για ένα λεπτό και κάθε 30 λεπτά για πέντε λεπτά, απέδωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση (−5,2 mm Hg και −4,3 mm Hg, αντίστοιχα).

«Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι για να βελτιώσετε την υγεία σας, πρέπει να κινείστε τακτικά στη δουλειά, εκτός από το να έχετε μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Αν και δεν είναι τόσο πρακτικό, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και μικρές ποσότητες περπατήματος στη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών και άλλων χρόνιων ασθενειών».

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook