Μία χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από το ευρώ είναι η Ελλάδα, εκτιμούν διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Guardian στο φύλλο του Σαββάτου θέτει ευθέως το ερώτημα στο πρώτο θέμα του: «Μέσα ή έξω από το ευρώ: η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο [την Κυριακή]». Το άρθρο συνοδεύεται από μία μεγάλη φωτογραφία από τη διαδήλωση της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα επικρατεί σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ την ώρα που και τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι παραμένει «συνεχώς ανοικτό το ενδεχόμενο» για χρεοκοπία της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός ότι «όλα είναι στον αέρα», δεν υπάρχει οριστική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και για το PSI. Παράλληλα διατυπώνεται από πολλούς η θέση ότι ακόμη και να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, δεν θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, αλλά και εξάπλωσής της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ.

Ενδεικτική του σκηνικού που διαμορφώνεται για τις πιθανές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί και η εκτενής ανάλυση του Φλόιντ Νόρις, επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ των New York Times, με θέμα: Πρώτα έρχονται οι τράπεζες στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο Νόρις υποστηρίζει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα, ζητώντας ως αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τα χρέη της στις τράπεζες μέχρις ότου αυτές σταθεροποιηθούν και ξεπεράσουν την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση. Προσθέτει ότι «η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για να πληρώσει ό,τι χρειάζεται ώστε να σώσει τις τράπεζες. Όχι όμως για να σώσει την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι μόλις συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης, τότε οι Έλληνες θα έχουν απολέσει το κύριο και σημαντικότερο επιχείρημά τους, «την απειλή ότι εάν η ΕΕ τους αφήσει να καταρρεύσουν, τότε και αυτοί θα συμπαρασύρουν όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Όταν θα έχει επιτευχθεί αυτό», σύμφωνα με τον κ. Νόρις, «η Ευρώπη θα σταματήσει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να στηρίζει την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας δεν θα έχει παρουσιάσει σημεία βελτίωσης».

Τέλος, εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα που να δίνει ελπίδα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αναζωογονήσει την οικονομία της χωρίς έξοδο από το ευρώ και μια ουσιαστική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος».

Επίσης, επικαλείται οικονομικούς κύκλους στην Ευρώπη ότι «ήδη, εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», παρουσιάζοντας δηλώσεις της Επιτρόπου Νέλι Κρους σε ολλανδική εφημερίδα ότι «δεν τίθεται θέμα συναγερμού αν χάσουμε κάποιον από την Ευρωζώνη» και ότι «το επιχείρημα ότι αν κάποια χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα, απλά δεν είναι ορθό».

Στο «μένος κατά του Βερολίνου» στέκεται ο γερμανικός Τύπoς

Τα γερμανικά ΜΜΕ ωστόσο προτάσσουν την Παρασκευή το μένος κατά του Βερολίνου όχι μόνο στα συνθήματα στην πορεία στην Αθήνα αλλά ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Γ.Καρατζαφέρη. Την Παρασκευή, η φωτογραφία του Έλληνα πολιτικού εναλλασσόταν με εικόνες των μολότοφ στο Σύνταγμα στις ιστοσελίδες των ενημερωτικών ΜΜΕ.

«Δεξιός λαϊκιστής κατηγορεί τη Μέρκελ για ηγεμονική πολιτική» ήταν ο τίτλος του κομματιού που περιέγραφε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο Spiegel ενώ οι γερμανικοί Financial Times γράφουν πως «το δεξιό κόμμα φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία», αποδίδοντας ευθέως στην κίνηση Καρατζαφέρη ψηφοθηρικά κίνητρα.

Το σκληρό πακέτο λιτότητας οδηγεί σε έντονες διαδηλώσεις, αναφέρει η οικονομική Handesblatt, σημειώνοντας πως «ιδιαίτερα οι Γερμανοί γίνονται στόχος της κριτικής».

Η εφημερίδα αξιοποιεί την ευκαιρία για να μεταφέρει την αντιστροφή κλίματος που παρατηρούν Γερμανοί που μένουν χρόνια στη Ελλάδα, επανερχόμενη –όπως και τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ- στον κίνδυνο να πληγεί η εικόνα του Βερολίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ξεκινά το κεντρικό της κομμάτι για τις ελληνικές εξελίξεις λέγοντας πως «ενώ στην Αθήνα οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας λαμβάνουν βίαιη τροπή, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος επιτίθεται στη Μέρκελ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook