Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά για την καταπολέμηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών στο πρόσωπο, για την επιβράδυνση της γήρανσης (αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εσάς), για την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος, για την καταπράυνση της μελάγχρωσης και για τη μείωση των ουλών.

Ιδιότητες που είναι, πια, ευρέως γνωστές καθώς «η βιταμίνη C ήταν ένα από τα συστατικά που αναζητήθηκαν περισσότερο το 2021, και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί», λέει η Δρ. Αικατερίνη Χαρακίδα, σύμβουλος δερματολόγος & δερματοχειρουργός στο EF Medispa στο womenshealthmag.com.

Ωστόσο, παρά τα οφέλη της, αν δεν την χρησιμοποιείτε με το σωστό τρόπο, όλη η προσπάθειά σας είναι εντελώς άσκοπη. Ποια είναι, λοιπόν, τα «εμπόδια» στο δρόμο προς το λαμπερό, αναζωογονημένο δέρμα που πρέπει να αποφύγετε;

Συσκευασία προϊόντων

Προϊόντα με βιταμίνη C

Σίγουρα, δεν πρέπει να κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, αλλά μερικές φορές μπορείτε να κρίνετε πόσο καλά θα λειτουργήσει για εσάς ένα προϊόν βιταμίνης C από το μπουκάλι του. Μπορεί να έχετε ακούσει για τη «σταθερότητα» όταν εξετάζετε τη βιταμίνη C. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C υποβαθμίζεται και διασπάται με την πάροδο του χρόνου με την έκθεση στο φως και τον αέρα του εξωτερικού κόσμου, με αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

«Πράγματα που βοηθούν είναι ένα σκοτεινό μπουκάλι [και] αεροστεγή δοχεία», λέει στο womenshealthmag.com η Δρ. Ifeoma Ejikeme, σύμβουλος γενικής ιατρικής και ειδικός αισθητικός ιατρός και ειδικός της CeraVe.

Η Δρ. Χαρακίδα συνιστά, επίσης, προϊόντα που φυλάσσονται σε αεροστεγή συσκευασία. Συν τοις άλλοις, συνιστά να επιλέγετε προϊόντα βιταμίνης C που χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στον αέρα.

Σχετικά με τη σταθερότητα, ορισμένες μορφές βιταμίνης C είναι πιο σταθερές και ωφέλιμες από άλλες. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε τη βιταμίνη C να αναφέρεται ως «ασκορβικό οξύ» στην περιποίηση της επιδερμίδας -η πιο καλά μελετημένη και σταθερή μορφή βιταμίνης C.

Λανθασμένη αποθήκευση

Βιταμίνη C

Η συσκευασία μπορεί να προστατεύει σε κάποιο βαθμό το προϊόν σας με βιταμίνη C από την υποβάθμιση, αλλά όπως συμβουλεύει η Δρ. Ejikeme, είναι, επίσης, σημαντικό να διατηρείτε τα προϊόντα σας μακριά από τη θερμότητα και το άμεσο ηλιακό φως.

Διάρκεια ζωής

«Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ορισμένα σκευάσματα διαρκούν μόλις 6 εβδομάδες», λέει η Δρ. Ejikeme. Γι’ αυτό όταν αγοράζετε μια βιταμίνη C γυρίστε το μπουκάλι. Από κάτω θα βρείτε πόσο καιρό θα διαρκέσει το προϊόν πριν πάψει να είναι ενεργό.

Ακανόνιστη χρήση

Ορός προσώπου

«Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην περιποίηση της επιδερμίδας, η συνέπεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για τη βιταμίνη C», τονίζει η Δρ. Barbara Sturm.

Η τακτική χρήση, λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα μια επιδερμίδα που δείχνει υγιήςφρέσκια και λαμπερή. Αυτό συμβαίνει επειδή η ικανότητα της βιταμίνης C να υπερασπίζεται το δέρμα από τους επιθετικούς παράγοντες είναι περιορισμένη (έχει χρόνο ημιζωής 8 ώρες σύμφωνα με ορισμένες μελέτες), οπότε η εφαρμογή της τουλάχιστον καθημερινά είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα αντιοξειδωτικά οφέλη.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook