Εκρηκτική σε ανησυχητικό βαθμό είναι η κατάσταση που επικρατεί τόσο στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού όσο και στις φυλακές της Νεάπολης .Όσο οι μέρες περνούν και οι κρατούμενοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία με αφορμή το νομοσχέδιο για της αποφυλακίσεις, τα προβλήματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα διογκώνονται.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σκοπεύουν να συνεχίσουν και το δικό τους αγώνα, εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς οι σχέσεις τους με τους κρατουμένους λόγω τις πίεσης που επιφέρει η συνολική κατάσταση ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Οι στοιχειώδεις συνθήκες κράτησης πλέον δε συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ασφάλεια στο βαθμό που πρέπει να υπάρχει δεν υφίσταται, καθώς το κλίμα είναι οριακό και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μια σπίθα μπορεί να επιφέρει την έκρηξη!

Ο υπερπληθυσμός των φυλακών, σε συνδυασμό με τα ήδη σοβαρά κτηριακά προβλήματα, την έλλειψη προσωπικού, αλλά και την οικονομική δυσπραγία, οδηγεί τους φυλακισμένους σε ακραίες καταστάσεις. Ευτυχώς αυτές τις ημέρες η κατάσταση δεν επιβαρύνεται, καθώς δεν πραγματοποιούνται παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Αποχή

Στην Αλικαρνασσό οι κρατούμενοι απέχουν από όλες τις εργασίες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της φυλακής, πράγμα που σημαίνει καθαριότητα, μαγείρεμα, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες κ.τ.λ. Σημειωτέο ότι η εργασία για εκείνους είναι πολύτιμη καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ποινή τους ανάλογα με το πόστο που εργάζονται. Για πρώτη φορά αρνούνται να μαγειρέψουν και τη συγκεκριμένη εργασία, με προμήθειες όμως που έχει πληρώσει το κράτος, έχουν αναλάβει αφιλοκερδώς ιδιώτες, που μαγειρεύουν, καθώς είτε έχουν συγγενικό τους πρόσωπο στη φυλακή είτε έχουν γνωστό κάποιον από τη διοίκηση και κλήθηκαν να διευκολύνουν την κατάσταση.

Επιπλέον η κατάσταση με την καθαριότητα είναι κάτι παραπάνω από τραγική, με τη δυσοσμία να είναι αφόρητη και τα τρωκτικά να πολλαπλασιάζονται…

Στοιβαγμένοι

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα αντέχει να φιλοξενήσει έως 110 κρατούμενους και διαθέτει περίπου 300, με τα κελιά να είναι μικρά και μόνο για ένα άτομο, ενώ σήμερα στοιβάζονται σε αυτά μέχρι και πέντε άτομα. Πληροφορίες από γνώστες της κατάστασης αναφέρουν ότι κάποιοι κρατούμενοι αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι ίσως ο μοχλός πίεσης που επέλεξαν δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Νεάπολη

Στη Νεάπολη, όπου βρίσκεται η δεύτερη \”παραφορτωμένη\” φυλακή του νησιού που χωρά λιγότερους από 100 κρατούμενους και φιλοξενεί πάνω από 140, τα πράγματα δεν είναι καλυτέρα σε σχέση με την Αλικαρνασσό. Υπερπλήρη κρεβάτια υπάρχουν ακόμη και στους διαδρόμους, θέτοντας θέμα ασφάλειας τόσο για τους κρατούμενους όσο για τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που συμβεί το παραμικρό.

Επιπλέον, ακόμη και η απομόνωση είναι γεμάτη. Και το πιο απλό συμβάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Σε περίπτωση π.χ. που δυο άτομα έρθουν στα χέρια, δεν έχουν πού να τους μεταφέρουν για να τους χωρίσουν. Στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα υπάρχει αποχή από το συσσίτιο και καμιά προγραμματισμένη εργασία δεν πραγματοποιείται, αλλά εκεί οι τρόφιμοι δεν μπαίνουν στα κελιά ούτε το βράδυ κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Όσον αφορά τις γυναίκες που φιλοξενούνται, εκείνες, παρότι τις χωρίζει από τους άνδρες μια μικρή πόρτα, δεν ακολουθούν τη στάση των ανδρών. Περαιτέρω πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι είναι ασθενείς και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν έτοιμο φαγητό.

Στα Χανιά

Στο κατάστημα κράτησης Χανίων τα κρεβάτια είναι 118 και οι έγκλειστοι 160. Μόνιμα 40-50 άτομα κοιμούνται στο πάτωμα καθώς σε αυτήν τη φυλακή υπάρχουν έξι θάλαμοι και όχι κελιά. Πέντε για τους τρόφιμους και ένας για τους εργαζόμενους, στο οποίο κρατούνται γυναίκες. Οι εργαζόμενοι φυλακισμένοι φτιάχνουν φαγητό, αλλά οι κρατούμενοι το αρνούνται. Το μεσημέρι μόνο μπαίνουν μέσα, ενώ οι καταμετρήσεις, από τέσσερις με πέντε που είναι το κανονικό, έχουν μειωθεί σε μια με δυο την ημέρα.

Φυλακές Αγιάς

Στην Αγιά, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη χωρητικότητα. Αντιθέτως, οι κρατούμενοι δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι εργασίες που απαιτούνται, π.χ. μάζεμα ελιοδέντρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι δεν προτιμούν τη συγκεκριμένη αγροτική φυλακή που λειτουργεί, όμως, όπως κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Η φυλακή είναι κατά το ήμισι άδεια! Οι κενές θέσεις, πάντως, εδώ και καιρό έχουν επισημανθεί στο υπουργείο.

Χωρίς επισκεπτήριο

Λόγω των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και των Ενώσεων Υπαλλήλων Φυλακών σε τοπικό επίπεδο, όλες αυτές τις ημέρες αλλά και για όσο κρατήσουν οι κινητοποιήσεις δεν πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων ούτε των συνηγόρων τους .Όμως σε ένδειξη καλής θέλησης οι συνδικαλιστές της Αλικαρνασσού αποφάσισαν να δείξουν για άλλη μια φορά το ανθρώπινο πρόσωπό τους στους κρατουμένους και την Κυριακή θα εργαστούν χωρίς να πληρωθούν ώστε τα επισκεπτήρια να γίνουν κανονικά. Όσον αφορά δε τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων, όπως δηλώνουν, θα κλιμακωθούν.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Το έχτισαν εδώ και 10 χρόνια και το άφησαν..!

Και ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα με τη χωρητικότητα… μια ολοκαίνουργια φυλακή σε οικόπεδο της Αγροτικής στα Χανιά παραμένει ανεκμετάλλευτη! Έχει ολοκληρωθεί εδώ και δέκα χρόνια και ουσιαστικά είναι έτοιμη να υποδεχθεί κρατουμένους αν συνδεθούν το νερό, το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο και αγοραστούν τα έπιπλα. Και φυσικά αν στελεχωθεί με έμψυχο δυναμικό, κάτι δύσκολο με δεδομένο ότι για κάθε 10 αποχωρήσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων υπάρχει μια πρόσληψη.


Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook