THN απόφασή τους να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και να στηρίξουν τις Energa και Hellas Power δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι του fund Worldwide Energy Limited, στο οποίο ανήκουν πλέον οι δύο εταιρίες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τους κ. Noe Benziane, Alan Cable, εκπροσώπους της Worldwide Energy, Νίκο Αγγελόπουλο, εμπορικό διευθυντή της Energa, και τους νομικούς συμβούλους των δύο εταιριών Γλυκερία Σιούτη και Νίκο Νικολινάκο, τονίστηκε ότι στόχος τους είναι η αποδέσμευση των λογαριασμών τους προκειμένου να διευθετηθούν όσες από τις οφειλές τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ δεν είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά και η ένταξή τους και πάλι στο μητρώο προμηθευτών του Διαχειριστή προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ρεύματος.

Παράλληλα, θα συνεχίσουν να διεκδικούν, μέσω νομικών ενεργειών στα ελληνικά δικαστήρια αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ποσά της τάξης των 340-350 εκατ. ευρώ από τη ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ, ως αποζημίωση για παρατυπίες και στρεβλώσεις της αγοράς.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων οι δύο εταιρίες έχουν καταθέσει αγωγή κατά της ΡΑΕ διεκδικώντας ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ για το γεγονός ότι επέτρεψε στη ΔΕΗ να μην αποδεσμεύει πελάτες που επιθυμούσαν να συνδεθούν με άλλο προμηθευτή έως ότου αποπληρώσουν το σύνολο του ειδικού τέλους ακινήτων, τη στιγμή μάλιστα που είχε εκδοθεί μόνο η πρώτη δόση.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ επί της καταγγελίας τους για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών έκαναν λόγο «για δικαίωση για ποσά που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ» και τόνισαν ότι «η απόφαση του ΣτΕ πρακτικά ακύρωσε την υπουργική απόφαση που επέβαλε τις χρεώσεις ΥΚΩ για τα έτη 2009 – 2010 – 2012».

Σχετικά με την επιστροφή των επιπλέον χρεώσεων ΥΚΩ στους τελικούς καταναλωτές, από τους οποίους εισπράττονται μέσω των λογαριασμών, οι εκπρόσωποι των εταιριών διευκρίνισαν ότι τυχόν ποσά που θα επιστραφούν από τον ΔΕΣΜΗΕ θα πρέπει να συμψηφιστούν με οφειλές τους προς τον Διαχειριστή (ο ΔΕΣΜΗΕ τις υπολογίζει σε 120 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια θα πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές εφόσον δημιουργηθεί κατάλληλος μηχανισμός. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η ζημιά που υπέστησαν οι εταιρίες λόγω του ότι έχασαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εξαιτίας της υποχρέωσης να χρεώνουν ΥΚΩ στους πελάτες τους, μπορεί να αποτιμηθεί και να αποτελέσει μια ακόμα διεκδίκηση εκ μέρους τους.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών έκαναν λόγο για πραξικοπηματικές κινήσεις, με στόχο το κλείσιμο της αγοράς ηλεκτρισμού και πρόσθεσαν χαρακτηριστικά: «Η αγορά έκλεισε, η εικόνα και η φήμη των εταιριών Energa και Hellas Power έχει πληγεί πλέον ανεπανόρθωτα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook