Ευθύνες στους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και για την πορεία εφαρμογής των μέτρων, ειδικά ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, επέρριψε με δηλώσεις του ο Γκυ Φερχόφσταντ.

Μιλώντας στο \”Βήμα\”, ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να διαλύσουν τους μισθούς στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα που προτείνονται είναι τα μόνα που δέχονται οι πολιτικοί αρχηγοί, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

\”Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ακόμη στα χαρτιά\”

Ο κ. Φερχόφσταντ υπογράμμισε, ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες ως σήμερα έχουν μείνει στα χαρτιά.

\”Δεν εφαρμόζονται και ο λόγος είναι πολύ σαφής: δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν επιθυμούν πραγματικά να αλλάξουν το σύστημα. Το πρόβλημα είναι το εξής: υπάρχουν στην κυβέρνηση στην Ελλάδα επειδή ακριβώς ζουν από αυτό το πελατειακό σύστημα\”, σημείωσε.

\”Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πουν \”ναι\” στη νέα συμφωνία. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι το τέλος. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν, αντιθέτως. Το \”ναι\” αυτό στη νέα δανειακή σύμβαση είναι αναγκαίο για να απελευθερωθούν τα απαραίτητα χρήματα. Στη συνέχεια όμως υπάρχει η ανάγκη για ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα\”.

\”Το ότι πουλήθηκε κάτι στην Deutsche Telekom δεν είναι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης\”

\”Η καρδιά του προβλήματος είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Δεν έχετε τέτοιο πρόγραμμα. Το ότι πουλήθηκε κάτι στην Deutsche Telekom δεν συνιστά πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Χρειάζεστε κάτι τόσο μεγάλο όσο εκείνο που εφήρμοσαν οι Γερμανοί στην Ανατολική Γερμανία. Και αυτό δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει\”, πρόσθεσε.

\”Δεύτερον, πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα – ως σήμερα στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτε. Εχουν γίνει εξαγγελίες που δεν εφαρμόστηκαν. Τρίτον, πρέπει να καταργηθούν ορισμένες κρατικές εταιρείες και τράπεζες, να επιτεθείτε στον πυρήνα του δημόσιου τομέα\”, είπε.

Ακόμη, εκτίμησε, πως αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι \”μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση\”.

\”Το σύστημα που έχετε σήμερα συνδυάζει την υψηλότερη φοροδιαφυγή με την υψηλότερη φορολόγηση. Πρέπει να δράσετε επειγόντως\”.

\”Αναλάβετε το πολιτικό κόστος\”

Επιπλέον, ο κ. Φερχόφσταντ κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς, να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των διαρθρωτικών αλλαγών, σημειώνοντας ωστόσο, πως ευθύνη έχουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τρόικα, που δεν επέμεινε αρκετά στις μεταρρυθμίσεις εις βάθος.

\”\’Επρεπε να είχε πει προς την Αθήνα \”Δεν θα σας δώσουμε τα χρήματα αν δεν πραγματοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις\”. Διότι μόνο με την πραγματική αλλαγή μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς, όλα όσα συζητούνται αυτή την εβδομάδα δεν θα βάλουν ένα τέλος στην κρίση\”, τόνισε.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook