Οι επίμονα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένους δεκάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα Βαλκάνια ενώ το νέο κύμα ψύχους που ήρθε έφερε δεκάδες νέα θύματα ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε περίπου 600 νεκρούς.

Σοβαρότατα προβλήματα σχεδόν σε όλη την ανατολική Ευρώπη και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Στη Σερβία καταγράφηκαν ακόμη τρεις θάνατοι από την παρατεταμένη κακοκαιρία, ανεβάζοντας το σύνολο από την έναρξη της θεομηνίας στους 19. Η ερχόμενη εβδομάδα είχε δύο αργίες, όμως η κυβέρνηση τις επέκτεινε σε πέντε, κρατώντας στο ίδιο διάστημα κλειστά όλα τα σχολεία, αλλά και αριθμό εργοστασίων.

Τους 65 φτάνουν συνολικά οι νεκροί στη Ρουμανία όπου έκλεισε το λιμάνι της Σίλιστρα στο Δούναβη καθώς η επιφάνεια των νερών είναι εντελώς παγωμένη, κάτι που δεν είχε συμβεί από τον χειμώνα του 1985.

Εξάλλου ο Δούναβης δεν είναι κατάλληλος –και δεν θα είναι μέχρι νεοτέρας– στη ναυσιπλοΐα, σε σημαντικά τμήματά του στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία, στην Κροατία και στην Σερβία.

Το Σαββατοκύριακο στην Κροατία αναμένεται να πέσει χιόνι που σε αρκετές περιοχές μπορεί να φτάσουν και το ένα μέτρο. Χιονισμένη είναι η τουριστική ακτογραμμή στην Αδριατική ενώ κλειστό παραμένει και το οδικό δίκτυο λόγω και ισχυρότατων ανέμων από την πλευρά της Αδριατικής.

Στη γειτονική Βοσνία, οι ορεινές περιοχές είναι απάτητες εδώ και περίπου ένα δεκαπενθήμερο. Στρατιωτικό ελικόπτερο με 11μελές πλήρωμα, μαζί με εικονολήπτες της δημόσιας τηλεόρασης, κατέπεσε την Παρασκευή πετώντας μέσα σε πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά λόγω της κάλυψης του ορεινού όγκου με παχύ χιόνι, όλοι έχουν σωθεί, παρά τα κατάγματα που προκάλεσε στα μέλη του πληρώματος η σφοδρή πρόσκρουση.

Οκτώ ηλικιωμένοι υπέκυψαν τις τελευταίες ημέρες στην Πολωνία καθώς άναψαν χωρίς προφυλάξεις στις κατοικίες τους τις θερμάστρες οι οποίες προκάλεσαν σύντομα πυρκαγιές. Στη χώρα οι νεκροί λόγω του ψύχους ξεπερνούν πλέον τους 80.

* Στη Λιθουανία 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 10 στη Λετονία, ένας στην Εσθονία. Στην Τσεχία τα θύματα του ψύχους είναι πλέον 25.

Πολύ χαμηλές παραμένουν οι θερμοκρασίες στην κεντρική, νότια Ιταλία, όπου έξι θάνατοι τις τελευταίες ώρες αποδόθηκαν στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δύο αποκλεισμένοι από την κακοκαιρία ηλικιωμένοι, πέθαναν καθ\’οδόν προς το πλησιέστερο νοσηλευτήριο, όταν τα ασθενοφόρα ακινητοποιήθηκαν μέσα στο χιόνι. Σφοδρότατοι άνεμοι πνέουν στη Τεργέστη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περί τους δέκα πολίτες.

Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, στη Γαλλία οι νεκροί από το ψύχος έχουν φτάσει τους 11.

Τέλος, το δριμύτατο ψύχος έχει προκαλέσει 46 θανάτους στη βόρεια Αφρική, εκ των
οποίων οι πιο πολλοί καταγράφηκαν στην Αλγερία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook