Σε δραματικά επίπεδα βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η αξία της παραγωγής μειώθηκε το 2011 κατά 3,4% σε σύγκριση με το 2010, ενώ το επίπεδο των τιμών του ελαιόλαδου βρίσκεται μόνο στο μισό του επιπέδου που είχαν το 2002.

Δεδομένης αυτής της δραματικής κατάστασης, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca χαιρέτισαν στις 8 Φεβρουαρίου την απόφαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ να ανοίξει η ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίηση για το έξτρα παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο, τονίζοντας το επείγον της αναγκαιότητας του μέτρου.

Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Η αγορά βρίσκεται σε σοβαρή κρίση με τιμές που είναι κάτω από το επίπεδο ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που ορίζει η ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι το μόνο διαθέσιμο μέσο για τομέα, το οποίο μπορεί να βελτιώσει βραχυπρόθεσμα τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς. Με χαρά βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί ταχέως για το θέμα αυτό. Οι ελαιοπαραγωγοί της ΕΕ πλήττονται από έναν συνδυασμό χαμηλών τιμών παραγωγού και υψηλού κόστους παραγωγής».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η αξία της παραγωγής ελαιολάδου μειώθηκε το 2011 κατά 3,4% σε σύγκριση με το 2010. Επίσης, οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ε.Ε. είναι μόνο στο μισό του επιπέδου τους το 2002 (-47,8%) σε πραγματικούς όρους. Ωστόσο, η καλλιέργεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τις κύριες χώρες παραγωγής – Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία – όσον αφορά τη διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές τους.

Η διαχειριστική επιτροπή ελαιολάδου συμφώνησε να ανοίξει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση (PSA). Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, όπου οι τιμές του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου έπεσαν κάτω από το επίπεδο ενεργοποίησης για την PSA. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι τιμές είναι κάτω από τα αντίστοιχα περσυνά επίπεδα. Οι τιμές για το Ισπανικό και το Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο έχουν επίσης μειωθεί κάτω από το επίπεδο ενεργοποίησης εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Οι προσφορές για την ιδιωτική αποθεματοποίηση μπορούν να κατατεθούν σε όλα τα ελαιοπαραγωγά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ποιότητα που αφορά είναι το έξτρα παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο και η συνολική ποσότητα έως την οποία μπορεί να χορηγηθεί ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση θα είναι 100,000 τόνοι και για διάρκεια 150 ημερών. Η ψηφοφορία για την πρώτη προσφορά προβλέπεται για τις 23 Φεβρουαρίου, για τις προσφορές που θα υποβληθούν μεταξύ 17 – 21 Φεβρουαρίου.

Οι Copa-Cogeca χαιρετίζουν την απόφαση για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, υποστηρίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των τιμών παραγωγού και για να διατηρηθεί η απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από τη σοβαρή οικονομική κρίση.

(paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook