Το Εδιμβούργο είναι πλέον η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεσμεύεται να αφαιρέσει το κρέας από το μενού σε σχολεία, νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, ψηφίζοντας «ναι» σε μία συνθήκη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δέσμευση για την προώθηση της vegan διατροφής έναντι των ζωικών προϊόντων.

Η ψήφιση της συνθήκης έγινε λίγες ημέρες πριν το Burns Night, με κεντρικό έδεσμα το χάγκις, το εθνικό πιάτο της Σκωτίας, που παρασκευάζεται από το συκώτι, τους πνεύμονες, την καρδιά και το στομάχι ενός προβάτου.

Η κίνηση, που θα μπορούσε να σημάνει άρνηση της άδειας για άνοιγμα σφαγείων στην περιοχή του Εδιμβούργου, έχει επικριθεί από τους Σκωτσέζους κτηνοτρόφους της Scottish Countryside Alliance. Ο διευθυντής της συμμαχίας υποστηρίζει ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προκαλεί παραπληροφόρηση σε σχέση με την κτηνοτροφία.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι η αλλαγή στις τοπικές διατροφικές συνήθειες θα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτομικών πρέπει να μειωθεί για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι» λέει δημοτικός σύμβουλος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook