Θέλετε να έχετε μυαλό-ξυράφι μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά; Τότε φροντίστε να κρατήσετε το σεξ στη ζωή σας, διότι μία νέα μελέτη έδειξε πως μπορεί να προστατεύει την μνήμη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rostock, στη βόρειο Γερμανία, πήραν πέρυσι συνεντεύξεις από 170 εθελοντές, ηλικίας 63 έως 75 ετών, ρωτώντας τους πόσο δραστήριοι είναι στην καθημερινή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου του αν έκαναν σεξ.

Τους υπέβαλλαν επίσης σε νευροψυχολογικά τεστ μνήμης, προσοχής και εκτελεστικών λειτουργιών.

Αποτέλεσμα: η σεξουαλική ικανοποίηση σχετιζόταν ευθέως με τη νεανικότητα του μυαλού τους, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν όλοι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την νοητική λειτουργία (λ.χ. το μορφωτικό επίπεδο και τυχόν χρόνια προβλήματα υγείας).

Μάλιστα όσο εθελοντές (άντρες και γυναίκες) ήταν σεξουαλικά ενεργά, διέτρεχαν αισθητά μικρότερο κίνδυνο να έχουν εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως όταν παραμένει κανείς δραστήριος στην τρίτη ηλικία – και αυτό συμπεριλαμβάνει το να κάνει σεξ – διατηρείται και το μυαλό του δραστήριο», δήλωσε ο καθηγητής Πέτερ Κροπ, επικεφαλής της νέας μελέτης.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ο μέσος 20άρης πιστεύει ότι θα σταματήσει το σεξ όταν γίνει 50 ετών. Ο μέσος 40άρης όμως πιστεύει ότι θα σταματήσει στα 70 του, ενώ ο μέσος 50άρης στα 80 του.

Η νέα μελέτη αποδεικνύει πως όχι μόνο το σεξ δεν έχει όριο ηλικίας, αλλά βοηθεί και τον εγκέφαλο να λειτουργεί φυσιολογικά, κατά τον δρα Κροπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook