Αφροδισιακό είναι αυτό που αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Το όνομα προέρχεται από την Αφροδίτη, την ελληνική θέα του έρωτα και της σεξουαλικότητας. Τα αφροδισιακά για πρώτη φορά αναζητήθηκαν ως φάρμακο για διάφορες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων φόβων για μειωμένες επιδόσεις καθώς και ανάγκη για να αυξηθεί η γονιμότητα.

Στην ιστορία πολλά τρόφιμα και ποτά έχουν αποκτήσει τη φήμη πως αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Πολλοί αρχαίοι λαοί πίστευαν στο νόμο της ομοιότητας. Όταν ένα τρόφιμο μοιάζει με γεννητικά όργανα, θα μπορούσε να έχει αφροδισιακές δυνάμεις. Από τα πιο φημισμένα θαυματουργά τρόφιμα είναι τα στρείδια κυρίως λόγο της μορφής τους.

Από τότε που ο Καζανόβα μοιράστηκε τα μυστικά της ανδρείας του, περίπου 200 χρόνια πριν, πολλοί «εραστές» έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν το θρύλο του έρωτα, συμπεριλαμβάνοντας στα πιάτα τους τρόφιμα όπως τα στρείδια. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών που να αποδεικνύουν πως τα στρείδια από μόνα τους μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Σε επίπεδο βιοχημείας, ναι , μπορούν να θεωρηθούν αφροδισιακά.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, σημαντικό για τους άντρες στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης ενώ όσον αφορά της γυναίκες ο ψευδάργυρος βοηθά στην αύξηση οιστρογόνων και στη γονιμότητα. Η ανδρική ανικανότητα μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκεια ψευδαργύρου και τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να επιτύχουν αύξηση της σεξουαλικής ανδρείας.

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Τα στρείδια παρέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες του αμινοξέος τυροσίνη στον εγκέφαλο, ο οποίος την μετατρέπει σε ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που διεγείρει την «αφύπνιση» στο κέντρο του εγκεφάλου , μεταξύ άλλων και τη σεξουαλική διέγερση. Ίσως όταν η κατανάλωση είναι ίση με 50 κομμάτια την ημέρα , ποσότητα που ισχυρίστηκε να καταναλώνει και ο Καζανόβα, να υπάρχει αξιοσημείωτη επίδραση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία γνωστή επιστημονική απόδειξη πως τα υποτιθέμενα «αφροδισιακά» αυξάνουν και στην πραγματικότητα τη σεξουαλική επιθυμία σε ανθρώπους. Αυτό που πιστεύετε είναι πως το πιο ισχυρό αφροδισιακό είναι το μυαλό.

Παρόλα αυτά αν διασφαλίσουμε πως τα στρείδια που αγοράζουμε ή μας σερβίρουν είναι καθαρά και φρέσκα , είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή για όσους επιλέξουν να τα καταναλώσουν. Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία , περίπου 12 ωμά στρείδια αποδίδουν σχεδόν 110 θερμίδες , είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Α, Β1, Β2, C και D, μέταλλα όπως ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, νάτριο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγγάνιο και θείο καθώς και τα πολύ σημαντικά για την υγεία ω-3 λιπαρά οξέα.

Ελένη Ν. Φουσέκα
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook