Ναπ.Σ. Ναπ.Σ.

Πέρασαν 13 μήνες από εκείνη την πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων στο καφέ «Κήπος» για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο για το έργο ανάπλασης του Δημοτικού κήπου το οποίο σχεδίασε η δημοτική αρχή με κόστος 840.000 ευρώ.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, στις 13 Δεκεμβρίου 2021, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης είχε αναφέρει πως σύμφωνα με την σύμβαση, το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Ο Δημοτικός κήπος έκλεισε στις 3 Ιανουαρίου 2022 με την εγκατάσταση των συνεργείων του εργολάβου, αλλά δυστυχώς όταν έφτασε ο Οκτώβριος του 2022 , που θα έπρεπε να ανοίξει και πάλι ο Κήπος, το έργο είχε προχωρήσει πολύ λίγο με τον εργολάβο να ζητά παράταση της προθεσμίας κατά 5 μήνες!

Μπροστά στις ευρείες αντιδράσεις καθώς εν όψει και των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς , ο Κήπος θα παρέμενε κλειστός, η δημοτική αρχή ενέκρινε την παράταση για δύο μήνες!

Μάλιστα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19 Οκτωβρίου 2022, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογριδάκης ανέφερε ότι, «το έργο έπρεπε να παραδοθεί στις 15 Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά ο νόμος επιτρέπει στον ανάδοχο να πάρει μια παράταση μέχρι τέλος του χρόνου. Παράταση μας ζήτησε ο ανάδοχος για την ολοκλήρωση των εργασιών του δημοτικού κήπου. Εμείς του είπαμε ότι πρέπει να είναι έτοιμος και επισκέψιμος στις 15 Δεκεμβρίου».

Επεσήμανε βέβαια ότι στις 15 Δεκεμβρίου δύναται να είναι επισκέψιμος, ασχέτως ότι μπορεί εκείνη την περίοδο να γίνονται κάποιες «επι μέρους» εργασίες που, ωστόσο, δεν θα αποτρέπουν την επισκεψιμότητα.

Δυστυχώς και αυτή η δέσμευση αρμοδίου της δημοτικής αρχής διαψεύστηκε στην πράξη, με τον Κήπο να παραμένει κλειστός και να φτάνουν τα Χριστούγεννα του 2022 με τον εργολάβο να ζητά παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου η οποία και δόθηκε.

Με απλά λόγια, η συνολική παράταση ολοκλήρωσης του έργου που δόθηκε από την δημοτική αρχή ήταν αυτή που ζήτησε εξ αρχής ο εργολάβος, μόνο που δόθηκε σε δύο δόσεις (2+3 μήνες).

Ο ίδιος επικαλείται προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών και την «ιδιαίτερη φύση του έργου» το οποίο, να σημειωθεί πως γίνεται σε έναν χώρο που εδώ και 12 μήνες είναι απαγορευμένος για τους πολίτες.

Να σημειωθεί πως ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, όπως είχε δημοσιευθεί στην προκήρυξη ήταν 1.486.000 ευρώ (με Φ.Π.Α), τελικά από την δημοτική αρχή κατακυρώθηκε με κόστος 841.152 ευρώ, δηλαδή με έκπτωση που έφτασε στο 43%.

Πάντως το γεγονός πως ο Δημοτικός Κήπος Χανίων θα είναι κλειστός για συνολικό χρόνο 15 μηνών (εάν δεν δοθεί νέα παράταση) και ασχέτως με το τελικό αποτέλεσμα (για το οποίο έχουν εκφραστεί πολλές επιφυλάξεις) προκαλεί τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών και γεννά και πολλές υποψίες.

Με δεδομένες τις εκλογές και για τον Δήμο Χανίων τον Οκτώβριο του 2023, πολλοί αναρωτιούνται εάν είναι «τυχαίο» το ότι η δημοτική αρχή – όπως φαίνεται – σχεδιάζει να γίνουν τα εγκαίνια του αναπλασμένου κήπου λίγο πριν το Πάσχα.

Ειδικά, εάν σε αυτό συνυπολογιστεί πως λίγους μήνες πριν τις εκλογές αναμένεται:

  • Να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης των πεζοδρομίων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης
  • Να έχει ολοκληρωθεί το κτίριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων στο παλιό λιμάνι (μετ’ εγκαινίων βεβαίως βεβαίως)
  • Θα έχουν ξεκινήσει τα έργα στην πλατεία 1866 και τους πέριξ δρόμους (ανοιχτό κέντρο εμπορίου.)
  • Θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης των δρόμων στην περιοχή των Τσικαλαριών.
  • Θα είναι σε εξέλιξη οι ασφαλτοστρώσεις δεκάδων δρόμων σε όλη την έκταση του Δήμου (το έργο έχει προκηρυχθεί με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ (με ΦΠΑ) με το άνοιγμα των προσφορών στις 15/2 και με χρόνο ολοκλήρωσης 8 μηνών, δηλαδή μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου).

Με αυτά τα δεδομένα ευλόγως πολλοί αναρωτιούνται για το πώς είναι δυνατόν, λίγους μήνες πριν τις εκλογές να παρουσιάζονται όλα όσα δεν έγιναν από την έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής το 2019, ειδικά όταν αρκετά από αυτά είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Κάπως έτσι υπάρχουν και εκείνοι που λένε πως στην Ελλάδα πρέπει να γίνονται συχνότερα οι εκλογές μπας και γίνουν κάποια έργα.

Μόνο που αυτό δεν ονομάζεται αναπτυξιακή πολιτική, αλλά ψηφοθηρική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook