Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη θα προηγηθεί της ανακοίνωσης των όρων για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με πηγές του Reuters που πρόσκεινται στη διαδικασία, ενώ η Αθήνα σχεδιάζει να ξεκινήσει την Παρασκευή τη διαδικασία της διατύπωσης της πρότασης προς τους επενδυτές.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες κομίζοντας τις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και τα μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ και τις επικουρικές.

Τα παραπάνω πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση του δεύτερου πακέτου και του PSI, βάσει και της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.

Στις 15-16 Φεβρουαρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού νόμου.

Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για το PSI και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι.

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, με το γερμανικό κοινοβούλιο να εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στις 27 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει τα απαραίτητα εκείνα νομοσχέδια προς ψήφιση στην Βουλή.

Στις 5 Μαρτίου, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως η ανταλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών κρατικών ομολόγων θα γίνει με ομόλογα του EFSF και αφορά τίτλους που διακρατούν ιδιώτες ύψους 200 δισ. ευρώ. Οι ζημίες των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» του χρέους θα καλυφθούν από ειδικό ταμείο.

Το μέσο επιτόκιο των νέων τίτλων εκτιμάται ότι θα είναι 3,4-3,6%%, με ειδική ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα προβλέπει την αύξηση του κουπονιού εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις του προγράμματος.

Η μείωση στην ονομαστική αξία (κεφάλαιο) του χρέους 200 δισ. ευρώ θα είναι 50% και για το υπόλοιπο 50%, το 15% θα δοθεί σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF και το 35% σε 30ετή ελληνικά ομόλογα.

Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους, ξεπερνά ελαφρά το 70%, αν και αυτό εξαρτάται εν μέρει από το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα επιλεχθεί. Ωστόσο, οι πραγματικές ζημίες των τραπεζών θα είναι μικρότερες τελικά, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη για όλη διάρκεια των νέων ομολόγων (ώς 30 χρόνια).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook