Το ενδεχόμενο αλλαγών στο δεύτερο πακέτο απορρίπτει εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος, υποδεχόμενη ως «πολύ σημαντικό βήμα» την έγκρισή του από την ελληνική Βουλή και λέγοντας πως «είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές».

Η στάση πάντως του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), που είχε περιοριστεί νωρίτερα τη Δευτέρα σε «επιφυλακτική αυτοσυγκράτηση» μετά την ψηφοφορία στην Αθήνα, θεωρείται ενδεικτική των ρωγμών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα αλλά για όλο το φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Βερολίνο.

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως η έγκριση από τη Βουλή ήταν ένα «πολύ σημαντικό» βήμα, τονίζοντας πως πρέπει πλέον να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών: «Αυτό δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση, είναι επίσης και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, πάνω από αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τους θεσμούς να συσταθούν καλύτερα» σημείωσε η Άνγκ.Μέρκελ.

«Είναι σημαντικό για μας η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους στο 120%» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ερωτηθείσα, αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά, η Μέρκελ επέμεινε, «δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα». Οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε, εξετάζουν επίσης μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Παρ\’ όλα αυτά, κάτι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οριστικοποιούμε τώρα αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε η Μέρκελ.

Ερωτηθείσα κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλεγεί για ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β \’Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μέρκελ είπε είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο σωστό μέρος και να ξοδευτούν με τον σωστό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις από το Βερολίνο στην ελληνική ψηφοφορία αναδεικνύουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων -με την ελληνική διάσωση, όπως γράφει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, να είναι ένα μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν «την παλέτα συγκρούσεων» ανάμεσα στις δυνάμεις του γερμανικού συνασπισμού.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων γίνονται όλο και δυσκολότερη, υποστηρίζουν στη γερμανική εφημερίδα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, ένα «αγκάθι» που είχε και στο παρελθόν αντίκτυπο στην πολιτική που ακολουθείται απέναντι στην Αθήνα.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (του FDP) είχε καλέσει σε «επιφυλακτική αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι πρέπει κανείς να περιμένει τη συγκεκριμένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι «ζήτημα σεβασμού για το ελληνικό κοινοβούλιο να λαμβάνει κανείς τις αποφάσεις του εξίσου στα σοβαρά με αυτές οποιουδήποτε άλλου κοινοβουλίου» δημοκρατικά εκλεγμένου, αντέτεινε σχετικά ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στ.Ζάιμπερτ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook