«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζει η Γαλλία την καταφυγή στη βία κατά των Λίβυων διαδηλωτών από τον Μουαμάρ Καντάφι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη διεθνή Δικαιοσύνη.
Σε ανακοίνωσή του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί στη Γενεύη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, «κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας και πολλών εταίρων απ\’ όλες τις ηπείρους».

Σύμφωνα με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο «ζητά την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». «Καλούμε όλους τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ψηφίσουν την απόφαση αυτή» προσθέτει.

Παράλληλα, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της από τη χώρα αυτή.

Οι ξένοι που ζουν στη Λιβύη, οι περισσότεροι από χώρες της Υποσαχάρειας Αφρικής, υπολογίζονται μεταξύ των 500.000-1.500.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται να απευθυνθεί εντός της ημέρας στους κατοίκους της πόλης Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης. Ισχυρές δυνάμεις του λιβυκού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.

Στρατεύματα πιστά στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν την Πέμπτη εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η πόλη έχει μετατραπεί σε \”σφαγείο\” και πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Νωρίτερα, ανακοίνωση της επιτροπής του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια, με την οποία ζητείται από τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους, μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Όπως αναφέρθηκε, «όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια, θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις». Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τους προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργαστεί, θα λάβει αμοιβή.

Κατά τα φαινόμενα πάντως, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Διεθνείς αντιδράσεις

Για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε δημοσίως, καταγγέλλοντας ως \”σκανδαλώδες\” το λουτρό αίματος στη Λιβύη και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε \”τη βαθιά του ανησυχία\” και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης. \”Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητας να διατηρήσει την ενότητά της και να αντιδράσει συντονισμένα για τη διασφάλιση μία ταχείας και ειρηνικής μετάβασης\”, είπε.

Από την πλευρά της, η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) δεσμεύθηκε \”να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει\” τους εξεγερμένους, αφού ο αγώνας τους \”είναι αγώνας κάθε μουσουλμάνου που αγαπά τον Αλλάχ και τον προφήτη του\”, αναφέρεται σε μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

Ανησυχία για το πετρέλαιο

Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.

Από τις 15 φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ, που μόλιες εγκατέλειψε τη Βεγγάζη, έκανε λόγο για \”περισσότερους από 2.000 νεκρούς\” μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.

Στην Τρίπολη, παρά τις εκκλήσεις του Καντάφι, μόνο μερικές δεκάδες υποστηρικτές του καθεστώτος του παρήλασαν υπό το βλέμμα λίγων αστυνομικών και ανδρών οπλισμένων με καλάσνικοφ. Τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά μεγάλες ουρές σχηματίσθηκαν μπροστά από φούρνους και πρατήρια καυσίμων, ενώ όλες οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν παραλύσει.

Στο αεροδρόμιο, η κατάσταση είναι χαώδης, καθώς επιβάτες δίνουν μάχη για μία θέση στα αεροπλάνα, σύμφωνα με τον πιλότο ενός αεροπλάνου της Μάλτας που επέστρεψε από την Τρίπολη.

Πολλές χώρες έχουν αρχίσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Ασιατικές χώρες προετοιμάζουν τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 Ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook