Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, επικαλούμενος την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε A3 από A2, της Πορτογαλίας σε Ba3 από Ba2, της Ισπανίας σε A3 από A1, της Σλοβακίας σε A2 από A1, της Σλοβενίας σε A2 από A1 και της Μάλτας σε A3 από A2.

Αναθεώρησε επίσης σε αρνητική την προοπτική της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση των τριών αυτών χωρών οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ».

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Moody΄s εκφράζει την ανησυχία της για την ικανότητα της Ευρώπης να προωθήσει της αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους. Σημειώνει ακόμη ότι η αδύναμη οικονομία της περιοχής θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες εξυγίανσης που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις μέσω των προγραμμάτων λιτότητας.

Σημειώνεται ότι ένα μήνα πριν ο αξιολόγησης Standard & Poor΄s προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία. Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook