Μια τρανς γυναίκα που έχει καταδικαστεί για δύο βιασμούς γυναικών, πριν από τη μετάβαση, τελικά θα εκτίσει την ποινή της σε ανδρική φυλακή, ανέφερε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον.

Ο Άνταμ Γκρέιαμ, που είχε συλληφθεί για δύο βιασμούς, αποφάσισε να κάνει τη μετάβαση όσο περίμενε την εκδίκαση της υπόθεσης και προσδιορίζεται πλέον ως Ίσλα Μπράισον. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο την Τρίτη και μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές του Κόρντον Βέιλ, τις μοναδικές στη Σκωτία. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Στη δίκη η Μπράισον είπε ότι γνώριζε πως είναι τρανς από τεσσάρων ετών, πήρε όμως την απόφαση για τη μετάβαση στα 29 της. Είπε ακόμη ότι θα πάρει ορμόνες και θα προσπαθήσει να κάνει χειρουργική επέμβαση. Πρώην σύντροφός της, πάντως, πριν από τη μετάβαση, είπε στο δικαστήριο ότι ο Γκρέιαμ ήταν επιθετικός απέναντί της και ποτέ δεν της είχε πει ότι αισθάνεται τρανς.

Ωστόσο η Στέρτζεον δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα εκτίσει η Μπράισον την ποινή της σε γυναικεία φυλακή και ότι θα μεταφερθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για άνδρες. Πρόσθεσε ότι για κάθε περίπτωση γίνεται χωριστή εξέταση για τον κίνδυνο που θέτει σε άλλους κρατούμενους.

Είναι η πρώτα καταδίκη τρανς γυναίκας για βιασμό γυναικών στη Σκωτία, αναφέρει το BBC.

Τον Δεκέμβριο η Σκωτία ψήφισε νόμο για την ευκολότερη μετάβαση των πολιτών από το αναγνωρισμένο φύλο τους σε άλλο. Η υπόθεση της Μπράισον δεν σχετίζεται πάντως με τον νόμο. Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, έχει μπλοκάρει τον νόμο με το σκεπτικό ότι θα έχει επιπτώσεις στους νόμους περί ισότητας που ισχύουν στην Αγγλία και την Ουαλία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook