Η θετική κατάληξη της συνεδρίασης του Eurogroup της Τετάρτης και η ομαλή έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) είναι οι καθοριστικοί παράγοντες ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα οι διαδικασίες εντός του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου αρχηγού.

Το κενό εξουσίας είναι φανερό πλέον περισσότερο από ποτέ και με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση Παπαδήμου ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο, η κατά το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτική, τουλάχιστον κατά την άποψη μίας μεγάλης μερίδας στελεχών.

Ήδη στο παρασκήνιο συζητείται έντονα η εξής φόρμουλα: Να ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου ή το πολιτικό συμβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες – κατά προτίμηση την Πέμπτη – ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού, η οποία θα γίνει το αργότερο στην εθνική συνδιάσκεψη, που πραγματοποιείται 2-4 Μαρτίου.

Κατά παρέκκλιση δηλαδή της απόφασης για εκλογή του προέδρου από τη βάση στις 18 Μαρτίου. Η συνδιάσκεψη θα μετατραπεί σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα κάνει τις αναγκαίες αλλαγές στο καταστατικό και θα αποκτήσει την αρμοδιότητα εκλογής του νέου προέδρου. Η διαδικασία αυτή διευκολύνεται μετά τη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ δύο εκ των ενδιαφερομένων στελεχών για την αρχηγία – του Χάρη Καστανίδη και της Λούκας Κατσέλη.

Η στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου και μίας μεγάλης πτέρυγας των «παπανδρεϊκών» στον Ευάγγελο Βενιζέλο διαμορφώνει συνθήκες δυναμικής υπέρ της υποβολής μόνο μίας υποψηφιότητας στη διαδικασία της διαδοχής και καθιστά πιο εύκολη την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την επιτάχυνση και την αλλαγή των διαδικασιών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες εάν εκλεγεί ο κ. Βενιζέλος στην προεδρία – εκλογή, που θα συμπέσει κανονικά με την ολοκλήρωση του PSI – τότε ο υπουργός Οικονομικών θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αφού και το βασικό έργο του θα έχει τελειώσει και η νέα του ιδιότητα θα του επιβάλλει να μείνει εκτός υπουργείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook