Τον σφοδρότερο βομβαρδισμό των τελευταίων πέντε ημερών δέχεται σήμερα η συριακή πόλη Χομς και ιδιαίτερα η συνοικία Μπάμπα Αμρ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

\”Ο βομβαρδισμός της Μπάμπα Αμρ, ο οποίος άρχισε τα ξημερώματα, είναι ο πιο ισχυρός των τελευταίων πέντε ημερών. Περίπου δυο ρουκέτες πέφτουν κάθε λεπτό\”, δήλωσε ο Ράμπι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συριακό καθεστώς κωφεύοντας στις εκκλήσεις για τερματισμό της αιματηρής καταστολής, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς ενώ αγνοεί την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για τη συγκρότηση κοινής ειρηνευτικής δύναμης με τον ΟΗΕ, μια πρόταση που διχάζει τους Ευρωπαίους και για την οποία, η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, θέτει όρους.

Τα Ηνωμένα Εθνη κατέστησαν σαφές ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταστέλλοντας εδώ και έντεκα μήνες τη λαϊκή εξέγερση, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.000 άνθρωποι.

Η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για ειρηνευτική δύναμη στη Συρία διχάζει ακόμα περισσότερο την ήδη βαθιά διχασμένη όσον αφορά τη συριακή κρίση διεθνή κοινότητα. Το Παρίσι προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια \”στρατιωτικού χαρακτήρα\”, η Μόσχα αξιώνει κατάπαυση του πυρός και η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι απουσία κατάπαυσης του πυρός μια τέτοια πρωτοβουλία είναι περίπλοκη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία χαρακτήρισε \”λυπηρό το γεγονός ότι το συριακό καθεστώς εντείνει τη βία κάνοντας χρήση του πυροβολικού και πυρών τεθωρακισμένων\”, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να \”αντιμετωπιστούν τα ανθρωπιστικά προβλήματα και για να βοηθήσουν \”τους τραυματίες και αυτούς των οποίων απειλείται η ζωή\”.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έστειλαν σαφές μήνυμα ότι το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου για την ανάπτυξη κοινής με τον ΟΗΕ ειρηνευτικής δύναμης στη Συρία δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης.

\”Η πρόταση για την ειρηνευτική δύναμη θα χρειαστεί συμφωνία και συναίνεση\”, δήλωσε χθες η Κλίντον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου στην \’Αγκυρα.

Η Κλίντον υπογράμμισε ότι η Συρία έχει ήδη απορρίψει αυτήν την επιλογή.

Οι δυο υπουργοί επεσήμαναν τη σημασία της πρώτης συνάντησης, την προσεχή εβδομάδα, των \”Φίλων της Συρίας\”, στην Τυνησία και κάλεσαν το συριακό καθεστώς να λάβει σοβαρά υπόψη τις πρωτοβουλίες του Αραβικού Συνδέσμου για επίλυση της συριακής κρίσης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι διένειμε βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα σε χιλιάδες άτομα στην \”πρωτεύουσα της επανάστασης\”, όπου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 4 Φεβρουαρίου στους ανελέητους βομβαρδισμούς αστικών περιοχών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook