Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας θα διπλασιασθεί μέχρι το 2015 υπερβαίνοντας τις αμυντικές δαπάνες όλων μαζί των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο IHS.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός, ο οποίος ανερχόταν σε 119,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο, θα φθάσει τα 238,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, με ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 18,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS, τα οποία είναι πιθανόν να απέχουν από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Κίνα.

Το 2015, οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν το άθροισμα των αμυντικών προϋπολογισμών των δώδεκα άλλων μεγάλων δυνάμεων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, που θα φθάνουν τα 232,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος του αμυντικού προϋπολογισμού της Ιαπωνίας, της δεύτερης σε στρατιωτικές δαπάνες χώρας της περιοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη Σιγκαπούρη.

«Το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να αφιερώνει όλο και μεγαλύτερο μέρος του συνολικού του προϋπολογισμού στην άμυνα και να ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές του ικανότητες εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτή η τάση θα συνεχισθεί, εκτός εάν συμβεί οικονομική καταστροφή», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού του IHS Global Insight.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας και η συνεχής του αύξηση ανησυχεί πολλές χώρες, εντός και εκτός της περιοχής, και ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον.

Η Κίνα επιμένει ότι η στρατιωτική της τεχνολογία υπολείπεται κατά 20 έως 30 χρόνια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας. Ο εκσυγχρονισμός του στρατού της, βεβαιώνει, έχει ως μοναδικό σκοπό την «άμυνα» της χώρας. Αυτή η θέση έρχεται σε αντίθεση με τις ενέργειες της Κίνας, η οποία αναπτύσσει μέσα προβολής της στρατιωτικής ισχύος της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook