Δύο ηλιακές κηλίδες μεγαλώνουν επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα στον Ήλιο και ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο αναφέρουν ότι είναι πιθανό μια από αυτές τις καταιγίδες να φτάσει αύριο στη Γη και να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα.

Οι νέες κηλίδες

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο δορυφόρος SDO (Solar Dynamic Observatory) που παρακολουθεί την ηλιακή δραστηριότητα εντόπισε δύο κηλίδες το μέγεθος των οποίων αυξάνεται πολύ τα τελευταία 24ωρα. Οι δύο κηλίδες βρίσκονται στην περιοχή 1416 του μητρικού μας άστρου και τις τελευταίες μέρες το μέγεθος τους έχει διπλασιαστεί. Οι δύο κηλίδες είναι ιδιαίτερα ενεργές και παράγουν μαγνητικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εκλάμψεις των δύο κηλίδων είναι της κατηγορίας Μ που είναι η δεύτερη σε ισχύ κατηγορία εκλάμψεων. Οι πιο ισχυρές εκλάμψεις των ηλιακών κηλίδων είναι οι εκλάμψεις Χ.

\"«Ρομαντική»
Οι δύο κηλίδες στην περιοχή 1416 που μεγαλώνουν καθημερινά και είναι πιθανό να μας απειλήσουν

Καταιγίδα «αγάπης»

Το Σαββατοκύριακο η περιστροφή του Ήλιου έφερε τις δύο κηλίδες «απέναντι» από τη Γη και έτσι οι επιστήμονες που τις παρακολουθούν εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι μαγνητικές καταιγίδες που εκδηλώνονται εκεί να φτάσουν μέχρι τον πλανήτη μας και να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα. Θα είναι όμως χαμηλότερης όμως κλίμακας προβλήματα από εκείνα που προκαλούν οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ.

Οι προσομοιώσεις που γίνονται στην Υπηρεσία Μελέτης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) δείχνουν ότι είναι πιθανό μια από τις καταιγίδες των δύο κηλίδων να φτάσει μέχρι τη Γη αύριο αλλά όπως αναφέρουν οι ειδικοί δεν πρόκειται να προκαλέσουν τηλεπικοινωνιακά προβλήματα εμποδίζοντας τις συνομιλίες και την ανταλλαγή μηνυμάτων των… ερωτευμένων. Τα όποια προβλήματα υπάρξουν θα περιοριστούν σε διακοπές των ραδιοσημάτων και αυτές αν τελικά γίνουν θα επηρεάσουν κυρίως τις πολικές περιοχές του πλανήτη μας.

\"\"
Κοντινή εικόνα των δύο κηλίδων στην περιοχή 1416 του Ήλιου που είναι πιθανό να μας στείλουν τα επόμενα 24ωρα κάποια μαγνητική καταιγίδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook