Ενημερωτική εκστρατεία με διακριτό τίτλο «Ασφαλής Κρήτη» που αφορά στην οδική ασφάλεια εγκαινιάζει από σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του νησιού, με επίκεντρο στα παιδιά ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, με την εμπέδωση ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς.

Σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση όπου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσίασε αναλυτικά την ενημερωτική καμπάνια που θα γίνει σε ολόκληρη την Κρήτη. Στην σύσκεψη είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Παγκρήτιος σύλλογος πρόληψης ατυχημάτων, ενώ το παρόν έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είναι πολύ σημαντικό που σε μια ενημερωτική καμπάνια όπως αυτή, η Περιφέρεια Κρήτης να έχει άξιους και ικανούς συμπαραστάτες μέσα από τους κοινωνικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία τη συνέργεια αλλά και την αλληλοβοήθεια μπορούμε να φέρουμε την Κρήτη εκεί που όλοι θέλουμε και ονειρευόμαστε. Να καταστήσουμε την Κρήτη ένα νησί ασφαλές για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε: «Κύριο μέλημα μας είναι να καταστήσουμε τους πολίτες της Κρήτης κοινωνούς του θέματος της οδικής ασφάλειας, καθώς όλοι εμπλεκόμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί. Αυτή η προσπάθεια μπορεί και πρέπει να πετύχει γιατί όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ ότι ο καθένας χωριστά».

Υπενθυμίζεται ότι για την οδική ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού ο Περιφερειάρχης υπέγραψε πρόσφατα την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Βελτίωση οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Κρήτης» με συνολικό προϋπολογισμό 29.180.000 ευρώ.

Επίσης διατίθενται άλλα 5 εκ. ευρώ για βελτιώσεις των επικίνδυνων σημείων του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Ο σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα οδικής ασφάλειας και Πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου πρόληψης ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης παρουσίασε δραματικά στοιχεία αναφορικά με τα τροχαία στην Κρήτη. Συγκεκριμένα από το 2000 έως σήμερα έχουν χαθεί σε τροχαία 1484 άνθρωποι, ενώ μόνο φέτος μέχρι στιγμής έχουν χάσει την ζωή τους 8 άτομα, τα 3 από αυτά στον ΒΟΑΚ.

Δράσεις Καμπάνιας

-Ενημέρωση Μαθητών με τη συμμέτοχη του Ινστιτούτου Μυλωνά και τη συνεργασία της Περιφερειακής Δ/νσης εκπαίδευσης
-Διαγωνισμό αφίσας- μηνύματος με θέμα «στο δρόμο προσέχω πάντα» για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
-Ενημερωτικές ημερίδες, ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την οδική ασφάλεια: πεζός και αυτοκίνητο, ποτό και οδήγηση, κινητό και οδήγηση, κράνος, ζώνη.
-Παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού
-Συνεργασία με αρμόδια υπουργεία με στόχο την παραγωγή ενημερωτικού υλικού
-Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες απειλές για τους πολίτες της Κρήτης
-Σύμφωνα με στατιστικά στοιχειά πάνω από 1200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία στους δρόμους της Κρήτης
-Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θυμάτων έχει μειωθεί, δείγμα ότι υπάρχουν βελτιώσεις σε όλους τους παράγοντες που αποτρέπουν τα θανατηφόρα τροχαία συμβάντα, εντούτοις η γλώσσα των αριθμών καταδεικνύει ότι οι δρόμοι της Κρήτης παραπέμπουν σε «εμπόλεμη Ζώνη»

Κυριότερα αίτια τροχαίων ατυχημάτων

-Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
-Παραβίαση των ορίων ταχύτητας
-Απόσπαση προσοχής οδηγού
-Χρήση κινητού κατά την οδήγηση
-Παραβίαση προτεραιότητας

Λοιπές αιτίες ατυχημάτων

-Κακή κατάσταση από άποψη συντήρησης στην οποία βρίσκεται το οδικό δίκτυο του νησιού
-Έλλειψη αξιόπιστων δρόμων, οι οποίοι να διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στον αυξημένο σήμερα κυκλοφοριακό φόρτο αφού οι περισσότεροι από τους δρόμους, που υπάρχουν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πριν από 2 ή και περισσότερες δεκαετίες.