Εντείνεται η ύφεση στην Πορτογαλία εν μάλιστα των μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και συνολικά 1,5% όλη τη χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Η υποχώρηση υπήρξε μάλιστα ελαφρώς μικρότερη του αναμενομένου, βάσει των προβλέψεων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι οποίες έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Σε ετήσια βάση ωστόσο, η συρρίκνωση της οικονομίας διαμορφώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 2,7%.

«Η επιτάχυνση της πτώσης του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους αντανακλά μια σημαντική επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης λόγω μιας σημαντικής μείωσης των επενδύσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών», επισημαίνει το Ινστιτούτο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ακόμη επισημαίνει ότι «η εξωτερική ζήτηση αυξήθηκε κυρίως εξαιτίας της μείωσης των εισαγωγών και μίας σημαντικής αύξησης των εξαγωγών σε ετήσια βάση».

Η Πορτογαλία εφαρμόζει, στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης ύψους 78 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2011, πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2012.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής περιλαμβάνει μέτρα αυξημένης φορολογίας, μείωση των κοινωνικών παροχών, αύξηση των κομίστρων στα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα και αναθεώρηση των εργασιακών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της ελαστικοποίησης των εργασιακών ωραρίων και της μείωσης των ημερών άδειας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook