Πολλές φορές γίνεται λόγος για επιτεύγματα της επιστήμης που μοιάζουν βγαλμένα από ταινίες ή βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Το TELESAR V είναι μια περίπτωση που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τη διασύνδεση επιστήμης και επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για ένα ρομπότ που μιμείται τις κινήσεις που κάνει ο χειριστής του. Ένα μηχανικό alter ego ενός ανθρώπου που θυμίζει ταινίες όπως οι «Avatar» και «Αντικαταστάτες» στις οποίες οι άνθρωποι «εισέρχονται» σε ανθρωπόμορφα ρομπότ και γενετικά τροποποιημένα σώματα.

Το TELESAR V κατασκευάστηκε από ιάπωνες επιστήμονες και μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα με τον χειριστή του τις κινήσεις που εκείνος κάνει. Ο χειριστής του ρομπότ από την άλλη πλευρά μπορεί να βλέπει και να ακούει ό,τι και το ρομπότ.  Μάλιστα σύμφωνα με τους δημιουργούς του το TELESAR V μπορεί να μεταφέρει την αίσθηση της αφής στον χειριστή του δηλαδή αυτός να αισθάνεται κάτι που το ρομπότ αγγίζει.

Το επίτευγμα αυτό θεωρείται σημαντικό αφού θεωρητικώς ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία κάποιας ρέπλικας την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος για να κάνει ό,τι δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει ο ίδιος. Ένα ρομπότ σαν το TELESAR V θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες ή επικίνδυνες καταστάσεις όπου για διαφόρους λόγους δεν μπορεί να κάνει την εμφάνιση του ένας άνθρωπος. Το TELESAR V θα μπορούσε παραδείγματος χάριν, να χρησιμοποιηθεί για εργασίες σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook