Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο στα τέλη Μαϊου, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η κρατική εφημερίδα Al-Ahram επικαλούμενη υπουργό της κυβέρνησης.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στις εκλογές θα αρχίσουν να γίνονται δεκτές από τις 10 Μαρτίου και για τρεις εβδομάδες, πρόσθεσε ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Ατια, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας επισπεύδεται κατά ένα μήνα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο από τον περασμένο Φεβρουάριο που υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου .

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ελέγχουν σχεδόν το μισό κοινοβούλιο, έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο.

«Οι υποψήφιοι για την προεδρία θα έχουν περίπου έξι εβδομάδες για την προεκλογική τους εκστρατεία», είπε ο Ατια. Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει ανεπίσημα την εκστρατεία τους.

Περίπου 12 προεδρικοί υποψήφιοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Η Δικαστική Εκλογική Επιτροπή είναι το μόνο όργανο με αρμοδιότητα να ορίσει ημερομηνία εκλογών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που εγκρίθηκαν πέρυσι με δημοψήφισμα, η θητεία των προέδρων θα περιορίζεται στις δύο συναπτές τετραετίες.