Ως την “πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση” θεωρεί ο δήμαρχος Χανίων και ευρύτερα η δημοτική αρχή τη μίσθωση του ακινήτου του παλιού ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού.

Στην πολύωρη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, ως πρώτο θέμα της ημερήσιας συζήτησης, εξηγήθηκε από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάσο Αλόγλου, οι λόγοι για τους οποίους είναι συμφέρουσα για τον δήμο αυτή η μίσθωση.

“Αν πάρουμε το ακίνητο ΙΚΑ για τα επόμενα 20 χρόνια ο δήμος δεν θα καταβάλλει ούτε ένα ευρώ σε μίσθωμα. Από το 20ο έως το 43ο έτος θα πληρώνει μηνιαίως 6.000-9000 ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρξουν δύο ανανεώσεις από τον e-ΕΦΚΑ, 15 και 15 χρόνια. Το μίσθωμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα 9.000 ευρώ”, επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων για ένα θέμα που έχει υπάρξει αυστηρή κριτική.

“Ξεκινά από τον 20χρονο το μίσθωμα. Έχει υπολογιστεί μια 5ετία τουλάχιστον να ολοκληρωθεί το κτίριο. (υπάρχει ρήτρα για παράταση). Ο δήμος μίσθωμα θα πληρώσει από τον 19ο στο 20ο έτος.

“Το κτίριο θα γκρεμιστεί γιατί δεν καλύπτει τις σύγχρονες καθημερινές προδιαγραφές. Η κατεύθυνση θα είναι μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση”, είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σκληρή κριτική από μέρος της αντιπολίτευσης

Πολύ σκληρή ήταν η κριτική του Γρηγόρη Αρχοντάκη στην εισήγηση της δημοτικής αρχής περί έγκρισης της σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης με αντάλλαγμα  του ακινήτου του παλιού ΙΚΑ. “Έχουμε την εντύπωση ότι ο δήμαρχος μας απειλεί πως αν δεν ψηφίσουμε μια ζημιωγόνο σύμβαση θα μας καταγγείλει. Θέλει η δημοτική αρχή να δημιουργήσει δίλημμα ή εκείνο στη Γρηγορίου Ε ή η μίσθωση του ΙΚΑ. Υπάρχουν όμως κι άλλες επιλογές. Βρες κ. δήμαρχε, ένα ακίνητο να το αγοράσεις και να το κτίσεις”.

“Είναι μια απαράδεκτη σύμβαση με τον ΕΦΚΑ. Ο δήμος Χανίων κατασκευάζει με δικά του έξοδα ένα κτίριο και μετά πληρώνει ενοίκιο. Ο ΕΦΚΑ δεν σας κάνει χάρη να σας το νοικιάσει. Αυτή είναι η πραγματική του τιμή. Δεν είναι συμφέρουσα για τον δήμο. Δεν αρκεί μόνο απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά χρειάζεται και οικονομοτεχνική μελέτη”.

Στο ίδιο “μοτίβο” ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας: “Είναι σημαντικό που είναι δίπλα στο νέο δημαρχείο. Τα πράγματα εμφανίζονται λες και δεν μπορούμε να πάρουμε κάτι άλλο. Πάντα μπορούμε να βρούμε λύσεις, όταν άλλες λύσεις κρίνονται ασύμφορες, όπως η συγκεκριμένη. Γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα τίμημα που δεν είναι συμφέρον. Το κόστος θα είναι παραπάνω από αυτό που υπολογίζει η δημοτική αρχή. Μας παρουσιάζετε ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που πρέπει να τρέξουμε να την πάρουμε. Το αντίτιμο είναι υπερβολικό. Να αποσυρθεί και να επαναδιαπραγματευτούμε το θέμα”.

Συγκαταβατικός ο Γιώργος Τσαπάκος: “Θα πρεπε να γίνει ενημέρωση σε επίπεδο επικεφαλής. Θα συμφωνήσουμε παρόλα αυτά”.

Υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής τάχτηκε ο Γιάννης Σαρρής: “Δεν είχε γίνει τίποτα με το “φάντασμα” του ΙΚΑ. Αντί να το δούμε λίγο θετικά, ασκούμε κριτική”

Ο Γιάννης Σαρρής άσκησε σφοδρή κριτική στον πρώην δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα και για μια στιγμή υπήρξε κόντρα μεταξύ των δύο αντρών.

Ο Νίκος Βουρλάκης επεσήμανε: “ο δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια σε βουλευτές και υπουργούς που έχουν ψηφίσει τη διάλυση του ΕΦΚΑ. Αυτοί δίνουν χείρα βοηθείας στη δημοτική αρχή. Το κτίριο ανήκει στον χανιώτικο λαό και πρέπει να δοθεί με δωρεάν παραχώρηση. Χωρίς ενοίκια και χωρίς κάτι άλλο”.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, εγκρίθηκε, από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, κατά πλειοψηφία, η σύμβαση παραχώρησης με αντάλλαγμα του ακινήτου του παλιού ΙΚΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook