Σύγχυση ως προς την πρόθεση του Ιράν να κλείσει τη στρόφιγγα του πετρελαίου προς ευρωπαϊκές χώρες -περιλαμβανομένης της Ελλάδας- με το υπουργείο Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διαψεύδει πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου σε έξι χώρες.

«Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου στο Reuters.

Στο μεταξύ οι σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν απο το αγγλόφωνο Ιρανικό δίκτυο Press TV οδήγησαν σε άνοδο του Brent κατά δύο δολάρια.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στη χώρα, και είχε προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα διά στόματος πολλών αξιωματούχων ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το εμπάργκο.

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.

Το αγγλόφωνο ιρανικό δίκτυο Press TV μετέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης πως σε αντίποινα για τις κυρώσεις το Ιράν διέκοψε τη ροή πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι οι πρεσβευτές των έξι προαναφθερθέντων χωρών είχαν κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν διέψευσε τις πληροφορίες περί διακοπής των εξαγωγών. «Αρνούμαστε αυτή την πληροφορία. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το ιρανικό Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σε άνοδο οι τιμές

Άνοδο σχεδόν 2 δολαρίων σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά τις πληροφορίες περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.

Στις 14:43 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,99 δολάρια στα 119,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε άνοδο κατά 1,43 δολάρια στα 102,17 δολάρια το βαρέλι.

Τι θα γίνει εαν εφαρμοστεί το εμπάργκο

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Flashnews.gr του γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Πρατηριούχων Καυσίμων, κ.Βαγγέλη Κώτσο, \”τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες θα υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των τιμών καθώς λόγω του εμπάρκου του Ιράν θα αυξηθούν οι διεθνείς τιμές.

Σε επόμενο στάδιο, εαν δεν βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουν τις ποσότητες του Ιρανικού πετρελαίου, τότε είναι βέβαιο πως θα δούμε και την επιβολή δελτίου στην προμήθεια καυσίμων\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook