Σε μια άκρως συγκινητική και σεμνή εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου ο Σύλλογος Αρωγής Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων τίμησε τους νευροχειρουργούς Γιώργο Αρχοντακη, πρώην διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων και Αντώνη Κρασουδάκη, διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Nοσοκομείου Χανίων ,για την ιατρική και επιστημονική στήριξή που παρέχουν διαχρονικά στα θύματα τροχαίων ατυχημάτων και στις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου αρωγής και αλληλεγγύης οικογενειών τροχαίων δυστυχημάτων, Σταύρος Πολέντας μοιράστηκε τον λόγο που ο σύλλογος αποφάσισε να τιμήσεις τους δυο νευροχειρουργός τονίζοντας ότι «ο σύλλογος μας θεωρεί υποχρέωση να τιμήσει σε πρώτη φάση τους δυο γιατρούς του νοσοκομείο Χανίων Γιώργο Αρχοντάκη και Αντώνη Κρασουδάκη για την προσφορά τους στα θύματα των τροχαίων. Η προσφορά τους είναι πάρα πολύ σημαντική. Μάλιστα στα τηλεφωνήματα που δέχτηκα αυτές τις μέρες ένα ήταν το μήνυμα “ζούμε γιατί αυτοί οι γιατροί μας έχουν σώσει”. Κατά συνέπεια ήταν ιερή υποχρέωση μας να πούμε ένα ευχαριστώ σαν κοινωνία, σαν σύλλογος στους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για τα θύματα των τροχαίων».

Στην συνέχεια ο ένας εκ των δύο γιατρών που τιμήθηκε απόψε απόψε από τον Σύλλογο Αρωγής Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων , ο Αντώνης Κρασουδάκης τους ευχαρίστησε για την τιμή που τους επεφύλαξαν απόψε.

Μάλιστα ο κ. Κρασουδάκης αποκάλυψε μερικά σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία για τα Χανιά αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που συμβαίνουν στο νόμο αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «δυστυχώς στα Χανιά τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πολύ καλά καθώς σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης και τα αυτοκίνητα κατέχουμε την πρωτιά στην Κρήτη. Ειδικότερα στα Χανιά κατά μέσω όρο γίνονται 10,3 τροχαία την ημέρα, με τα τρία από αυτά να υπολογίζεται ότι έχουν τραυματισμό. Παράλληλα και ο μέσος όρος της ηλικίας είναι ιδιαίτερα χαμηλός καθώς συνήθως πρόκειται για άτομα ηλικίας 19 έως 42 ετών. Και μάλιστα στις ηλικίες 14 έως 29 τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου. Σε αντίθεση οι ηλικιωμένοι που πέφτουν θύματα συνήθως παρασύρονται σε άσχημα σημεία του οδικού δικτύου».

Παράλληλα ο κ. Κρασουδάκης τόνισε ότι η χρήση ζώνης και κράνους, που πολλές φορές δεν γίνεται μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή σοβαρού τραυματισμούς. Συγκεκριμένα ο κ. Κρασουδάκης ανέφερε ότι «δυστυχώς γίνονται πολλές παραβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευκτεί. Η τελευταία καταγραφή από την αστυνομία καταδεικνύει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν φοράει ζώνη και κράνος. Όμως αυτά τα δυο μειώνουν περίπου κατά 65% την πιθανότατα για σοβαρό τραυματισμό.

Ο μοτοσικλετιστής που φεύγει από το σπίτι με τη μηχανή θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει 375 φορές περισσότερη πιθανότητα να χτυπήσει από τον οδηγό ενός αυτοκίνητο ενώ σε ένα ποσοστό 85% των περιπτώσεων δεν φταίει αυτός αλλά κάποιος άλλος. Ένα απλό πράγμα να φοράς το κράνος μπορεί να σε σώσει από πολύ σοβαρές περιπτώσεις».

Τέλος η Χρύσα Χαριτάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Δ.Σ. του συλλόγου αναφέρθηκε στην προσφορά των δυο γιατρών στην κοινωνία των Χανίων τονίζοντας ότι « η αποψινή βραδιά είναι μια βραδιά τιμής για δυο ανθρώπους που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια τον άνθρωπο, τον Γιώργο Αρχοντάκη και τον Αντώνη Κρασουδάκη. Ο Γιώργος Αρχοντάκης έχει συνδέσει το όνομα του με ανθρώπους που έχουν σωθεί ζωές. Το όνομα του έχει γίνει συνώνυμο με την εικόνα της παναγίας σε πολλά σπίτια γιατί οι πράξεις του ήταν η αίτια κάποια θύματα τροχαίων ατυχημάτων να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Το ίδιο κάνει και ο Αντώνης Κρασουδάκης. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε σαν σύλλογος ήταν να τους τιμήσουμε».

Παράλληλα η κ. Χαριτάκη προχώρησε στην ανακοίνωση μας σημαντικής πρωτοβουλίας αναφέροντας ότι «σε συνεργασία με το σύλλογο κέντημα και πολιτισμός θα πραγματοποιηθούν ορισμένες εκθέσεις και ότι έσοδα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν στην αγορά ενός ηλεκτρικού αμαξιδίου για άτομο μικρής ηλικίας, θύμα τροχαίου μέσα στο 2023».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του συλλόγου και αγιασμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook