Σε ένα μπαράζ δηλώσεων το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας 45-50 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή της η ευρωτράπεζα και τα οποία θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει αυτά τα ομόλογα στο 70-75% περίπου της ονομαστικής τους αξίας και εφόσον αυτά μεταφερθούν στην Ελλάδα στις τιμές του κτήσης τους, μέσω του EFSF ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών, το όφελος θα είναι τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διανομή των κερδών της ΕΚΤ δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά συμβαίνει κάθε χρόνο, όταν βεβαίως υπάρχουν κέρδη.

Αυτά τα ποσά κατανέμονται μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης υπάρχουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη μεταφορά αυτών των ποσών στους μετόχους τους, δηλαδή τα κράτη, και συνεπώς αν θέλουν οι κυβερνήσεις να περάσουν αυτά τα κεφάλαια στην Ελλάδα (μέσω του νέου δανείου) είναι θέμα δικής τους πολιτικής απόφασης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αποποιηθεί τυχόν υπεραξιών που θα εμφανίσει από τις τοποθετήσεις της σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Έρκι Λικάνεν, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει ως στόχο την αποκόμιση κερδών απ\’ αυτές τις τοποθετήσεις.

«Είναι σαφές ότι στόχος του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της νομισματικής πολιτικής και όχι η αποκόμιση κερδών», είπε, σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook