Ένα νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και εγκρίθηκε προσφάτως από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αναμένεται να λάβει έγκριση και στην Ευρώπη.

Το φάρμακο ονομάζεται λεκανεμάμπη (lecanemab) και είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Δρα απομακρύνοντας από τον εγκέφαλο το β-αμυλοειδές, μία παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των πασχόντων.

«Το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το β-αμυλοειδές», εξήγησε στο ΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ κυρία Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ. «Δεν θεραπεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά καθυστέρησε την εξέλιξή της σε όλες τις κλίμακες που το χρησιμοποίησαν, αλλά και στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET)».

Όπως εξήγησε, η λεκανεμάμπη προορίζεται για τα άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια διότι «σε αυτές τις περιπτώσεις έδωσε αποτελέσματα».

Η κυρία Τσολάκη έκανε τις προναφερθείσες επισημάνσεις με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και το 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων. Τα δύο συνέδρια θα διεξαχθούν ταυτοχρόνως υβριδικά στη Θεσσαλονίκη, στις 9-12 Φεβρουαρίου 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook