Στους πιο φονικούς αναμένεται δυστυχώς να αναδειχθεί ο σεισμός που χτύπησε τη νότια Τουρκία, με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό να μετρά 3.381 νεκρούς και τις εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό να μιλούν ακόμα και για 20.000 θύματα συνολικά.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε σήμερα, Τρίτη (7/2) το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας, μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύθηκε από 2.921 σε 3.381.

O αριθμός των νεκρών στη Συρία, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμός ανέρχεται σε 1.444 θύματα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Εγκέλαδο έχει φτάσει τους 4.825.

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 20.000 νεκρούς

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των νεκρών κάνουν λόγο για πολλαπλάσια θύματα από όσα έχουν ανακοινωθεί έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να τετραπλασιαστεί σε περίπου 20.000 θύματα τις επόμενες ημέρες.

Αυτό εκτίμησε η Catherine Smallwood, ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

«Υπάρχει πιθανότητα να συμβούν περαιτέρω καταρρεύσεις, επομένως βλέπουμε συχνά οκταπλάσιες αυξήσεις σε σχέση με τους αρχικούς αριθμούς», είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο, όταν ο εκτιμώμενος απολογισμός ήταν 2.600.

«Πάντα βλέπουμε το ίδιο πράγμα με τους σεισμούς. Δυστυχώς, οι αρχικές αναφορές για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει ή που έχουν τραυματιστεί, θα αυξηθούν σημαντικά την εβδομάδα που ακολουθεί», πρόσθεσε.

Συνολάκης: Πιθανότητα και για πάνω από 20.000 νεκρούς

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης υποστήριξε τις παραπάνω εκτιμήσεις, αναφέροντας ότι υπάρχει πιθανότητα να ξεπεραστούν ακόμα και οι 20.000 νεκροί.

«Ο πρώτος σεισμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια στην Ανατολία. Συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας πολλή σκέψη για το εάν ο δεύτερος σεισμός είναι μετασεισμός ή δεύτερος κύριος σεισμός», δήλωσε.

«Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999. Μπορεί να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς, ίσως και παραπάνω», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ακόμα και πέντε άτομα να βάλετε σε κάθε κτίσμα, βγάζετε ένα πολύ δύσκολο και στενάχωρο νούμερο. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Ίσως τα πιο κοντινά νοσοκομεία θα έχουν καταρρεύσει. Η προσπάθεια διάσωσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη», υπογράμμισε.

Εγκλωβισμένες οικογένειες

Την ίδια ώρα ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε στο Reuterss πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook