Συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η πιο στενή κοινοτική επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής, όσο και η δημιουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους, εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, τονίζουν ότι είναι αβάσιμες οι εκτιμήσεις περί αναβολής της βοήθειας μετά τις εκλογές. Αυτές οι εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν και από πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Dow Jones Newswires.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν πηγές για πρόσθετα κεφάλαια, καθώς η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ έως το 2020, αντί του στόχου για 120%.

«Το επίπεδο του χρέους υπολογίσθηκε στο 129%. Πρέπει συνεπώς να σκεφθούμε μέτρα αντιστάθμισης», δήλωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το θέμα είναι τώρα πως θα καλυφθεί αυτό το κενό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα αυτό είναι το πιο δύσκολο κατά τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν ως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, δεν υπάρχει συναίνεση για την επανεξέταση του PSI, ωστόσο στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (υπολογίζονται σε 10-12 δισ. ευρώ).

Πρόσθετα κεφάλαια μπορούν να βρεθούν και αν, όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ παραχωρήσει τα ελληνικά ομόλογα ύψους 45-50 δισ. ευρώ που κατέχει, στις τιμές κτήσης τους που υπολογίζονται στα 35 δισ. ευρώ περίπου.

Εξετάζεται επίσης μια αύξηση της βοήθειας από τα κράτη της Ευρωζώνης, αν και αυτό πολιτικά θεωρείται πολύ δύσκολο να προχωρήσει.

Πάντως, το σενάριο που κάνει λόγο για την πιθανή χορήγηση ενός δανείου-γέφυρα ώστε να πληρωθεί το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου, δεν επιβεβαιώνεται.

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Dow Jones, απέρριcε αυτό το ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί επιπλέον ανάγκες περίπου 5,5 δισ. ευρώ τα οποία προστίθενται στα 130 δισ. (που προβλέπονται από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας), δήλωσε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι θα χρειαστούν ακόμη περίπου 10 δισ. επιπλέον για να φτάσουμε σε αναλογία χρέους 124%.

Αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στο κέντρο των συζητήσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσουν την Κυριακή για να προετοιμάσουν τη σύνοδο του Eurogroup.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβεέρνησης φέρεται να δήλωσε στο Dow Jones, ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της καταβολής του νέου δανείου.

Σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη κοινοτική εποπτεία, ο αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την αποδεχθεί, ενώ υποβάθμισε το θέμα του ειδικού λογαριασμού, λέγοντας ότι είναι «τεχνικό».

Στον λογαριασμό θα περνούν οι δόσεις του νέου δανείου και τα κεφάλαια που θα διαθέτει η Αθήνα για την αποπληρωμή του χρέους.

PSI

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι και η μείωση του ποσοστού της πρόωρης εξόφλησης στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Συγκεκριμένα, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει ότι τα νέα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν μετα τα υφιστάμενα θα έχουν το 35% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων και το άλλο 15% θα δοθεί υπό τη μορφή βραχυπρόθεσμων ομολόγων του ΕFSF.

Τώρα, εξετάζεται η αύξηση της αναλογίας των νέων ομολόγων στο 40% και η μείωση της εξόφλησης στο 10%.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια έως 30 έτη και ενσωματωμένη ρήτρα ΑΕΠ, η οποία θα προβλέπει την αύξηση του κουπονιού (τόκου) των ομολόγων σε περίπτωση που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, με την οποία θα υποχρεωθούν όλοι οι ομολογιούχοι να συμμετάσχουν στο PSI.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook