Οι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες μεγέθους 7,8 και 7,7 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς– σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό περισσότερους από 5.000– σε Τουρκία και Συρία.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς οι προσπάθειες διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια συνεχίζονται και στις δύο χώρες.

Δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έσπευσαν να ανακοινώσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για να συνδράμουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Όμως, όπως θα δείτε και παρακάτω, ενώ στην Τουρκία έχουν ήδη φτάσει αποστολές και ανθρωπιστική βοήθεια, στη Συρία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια και πού

Το skynews συγκεντρώνει τις χώρες που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, τη βοήθεία τους σε Τουρκία και Συρία.

Ελλάδα

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στην Τουρκία 76 ειδικούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης με εξοπλισμό και σκύλους, καθώς και μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει επίσης ότι είναι σε επαφή με τον ΟΗΕ για την παροχή υποστήριξης στα θύματα στη Συρία.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης 79 ατόμων για να βοηθήσουν τους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, σχεδόν 100 πυροσβέστες και μηχανικοί του Λος Άντζελες, μαζί με έξι ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, θα σταλούν στην Τουρκία.

Ιταλία

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας προσέφερε βοήθεια στην Τουρκία μέσω μιας ομάδας πυροσβεστών ενώ ο ιταλικός στρατός δήλωσε ότι οι θα μεταφέρουν εξοπλισμό καθώς και υγειονομικό και άλλο προσωπικό.

Γαλλία

Ομάδες διάσωσης θα αποσταλούν στην Τουρκία από τη Γαλλία.

Ισπανία

Η Ισπανία θα στείλει δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία με 85 άτομα προσωπικό και μία ομάδα εθελοντών πυροσβεστών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ το δορυφορικό σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 13 χώρες μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια. Η ΕΕ δήλωσε ότι είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Συρία μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που εφαρμόζει. Προς το παρόν χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας επίσης υποστήριξη νερού και αποχέτευσης και διανέμοντας κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να προσαρμόσουν την αντίδρασή τους.

Ρωσία

Ρωσικές ομάδες διάσωσης από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ετοιμάζονται να πετάξουν στη Συρία.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη στείλει 10 μονάδες αποτελούμενες από 300 άτομα για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των συντριμμιών και στην αναζήτηση επιζώντων και έχει δημιουργήσει σημεία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Τουρκία έχει επίσης αποδεχθεί προσφορά υποστήριξης από τη Ρωσία.

Η δυσκολία στην άφιξη βοήθειας στη Συρία

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η μοναδική χώρα που έχει ήδη στείλει αποστολή στη Συρία είναι η Ρωσία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει συνήθως στις περιοχές των ανταρτών της Συρίας, που επίσης επλήγησαν από τον σεισμό, μέσω Τουρκίας, χάρη στον διασυνοριακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2014 με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επί του παρόντος, έχει μείνει μόνο μία συνοριακή διάβαση ανοιχτή, από τις τέσσερις υφιστάμενες, πράγμα που δυσκολεύει την άφιξη της βοήθειας στους πληγέντες.
Επίσης, για παράδειγμα οι ΗΠΑ δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν τους κατοίκους «και στις δύο πλευρές» των συνόρων Τουρκίας-Συρίας που καταστράφηκαν από τους φονικούς σεισμούς, αλλά η Ουάσινγκτον απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί άμεσα με τη συριακή κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν βοήθεια στη Συρία μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) χωρίς να εμπλακούν με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν βαριές κυρώσεις στη Συρία που αποσκοπούν στην οικονομική απομόνωση της χώρας ως απάντηση στις ευρέως τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook