Τα Μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Ρεθύμνης, πολύτιμοι φορείς της Ρεθεμνιώτικης πρεπιάς, καλούνται να συμμετάσχουν σε μία εκπαιδευτική δράση, σχεδιασμένη για ενήλικες από την αρχαιολόγο κ. Ειρήνη Γαβριλάκη, εθελόντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, που θα υλοποιηθεί από την αρχαιολόγο του Γραφείου Παλιάς Πόλης κ. Ματίνα Αρβανίτη στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Αρμένων.
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις:

  1. Ομιλία του ανασκαφέα του αρχαιολογικού χώρου

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023,
ώρα: 11.30πμ στο κεντρικό ΚΑΠΗ, Μοάτσου 2
Ο επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου των Αρμένων από το 1968 κ.Γιάννης Τζεδάκις, θα παρουσιάσει τα ευρήματα των ανασκαφών, με στόχο τη γνωριμία της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της περιόδου αυτής.

  1. Ορισμός ομάδων εργασίας στα πέντε ΚΑΠΗ

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν.
Οι ομάδες θα κατασκευάσουν αντικείμενα (κοσμήματα, κεραμικά, ενδύματα, όπλα, σφραγίδες κλπ), εμπνευσμένα από τη μινωική τέχνη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην τελευταία φάση του προγράμματος.
Μέσω της ομαδικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον Μινωικό Πολιτισμό και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στο σήμερα και το όχι τόσο διαφορετικό χθες.
Τον συντονισμό θα έχουν ο ψυχολόγος αν. προϊστάμενος Τρίτης Ηλικίας, Βασίλης Βασιλάκης και η αρχαιολόγος Ματίνα Αρβανίτη.
Την γενική εποπτεία οι αρχαιολόγοι, Γιάννης Τζεδάκις και Ειρήνη Γαβριλάκη.

  1. Βιωματική δράση

Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί.
Στην τελευταία φάση του προγράμματος, οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε αναπαράσταση εικονικής ταφής στον αρχαιολογικό χώρο.

Στόχος του προγράμματος δεν είναι απλώς η γνώση ταφικών εθίμων και πρακτικών. Αντίθετα, στόχος είναι, μέσω της δικής μας φωνής και των αφηγήσεων και βιωμάτων μας, να αποκτήσουν φωνή και νέο κοινωνικό νόημα τα σιωπηλά κατάλοιπα της αρχαιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στον υπεύθυνο των ΚΑΠΗ που ανήκουν, έως την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook