Σχεδόν 7,5 εκατομμύρια ανήλικοι Αμερικανοί, δηλαδή ένα στα δέκα παιδιά, ζουν στο ίδιο σπίτι με έναν αλκοολικό γονιό, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους συνομήλικούς τους να παρουσιάσουν κατάθλιψη, μαθησιακά προβλήματα ή να πέσουν θύματα κακοποίησης.

Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποίησε την περίοδο 2005-10 η κρατική υπηρεσία καταπολέμησης των εξαρτήσεων (SAMHSA), τα παιδιά αυτά έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν και τα ίδια εξάρτηση από το αλκοόλ.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά ζουν με ένα μόνο γονιό ο οποίος είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ. Σε αυτές τις μονογονεϊκές οικογένειες 1,1 εκατομμύριο παιδιά ζουν με τη μητέρα και 300.000 με τον πατέρα.

«Αυτό το τεράστιο πρόβλημα είναι βαθύτερο από τους αριθμούς γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των αλκοολικών που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία κινδυνεύουν να αποκτήσουν και αυτά εξάρτηση από το αλκοόλ», ανέφερε η εκπρόσωπος της SAMHSA, Πάμελα Χάιντ.

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της εκστρατείας πρόληψης που διεξάγεται από τις 12 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και είναι αφιερωμένη στα αλκοολικά παιδιά.