Οι κάτοικοι της Βεγγάζης, του προπύργιου της εξέγερσης κατά του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, άρχισαν να γιορτάζουν από χθες τον ένα χρόνο από την επανάσταση, οι επίσημοι εορτασμοί της οποίας θα γίνουν αύριο Παρασκευή.

Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία της πόλης, εκτόξευσαν πυροτεχνήματα και φώναξαν συνθήματα κατά του Καντάφι, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια.

Μικρά παιδιά, καθισμένα πάνω στα καπώ αυτοκινήτων που κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο της περιοχής – είχε καταληφθεί από τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης – φώναζαν ρυθμικά «Αφανίστηκε ο Σγουρομάλλης», ένας σαρκαστικός υπαινιγμός για τον Καντάφι.

Η πρώτη επέτειος από την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Καντάφι θα γιορταστεί επισήμως αύριο (Παρασκευή).

Την Τετάρτη στη Βεγγάζη τιμήθηκε και η πρώτη διαδήλωση που είχε οργανωθεί στη χώρα, στις 15 Φεβρουαρίου 2011. Στη διαδήλωση εκείνη συμμετείχαν κυρίως συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του 1996 στη φυλακή Άμπου Σλιμ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη του δικηγόρου τους, του Φάτχι Τάρμπελ. Σήμερα ο Τάρμπελ είναι υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook