Έντονο προβληματισμό εντός και εκτός Ελλάδας για την υλοποίηση του νέου μνημονίου δημιουργούν οι αναθεωρημένες προβλέψεις του μακροοικονομικού σεναρίου για τη χώρα μας, που προβλέπει ύφεση τουλάχιστον έως το 2013 και ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους.

Με βάση το νέο σενάριο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από ύφεση της τάξης του 5% του ΑΕΠ για φέτος, στο μνημόνιο υπάρχει η πρόβλεψη για ύφεση στα τρία τουλάχιστον από τα τέσσερα τρίμηνα του 2013. Η προοπτική για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μεταφέρεται επίσημα κοντά στις αρχές του 2014.

Δύσκολο το εγχείρημα για πρωτογενές πλεόνασμα

Κάτι τέτοιο καθιστά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, το εγχείρημα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού και για τον επόμενο χρόνο. Αυτό όμως από μόνο του αλλάζει τα δεδομένα και για τις προβλέψεις της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους έως το 2020 που αποτελεί και βασικό στόχο όχι μόνο του οικονομικού προγράμματος αλλά και της συμμετοχής των ιδιωτών δανειστών στη διαγραφή κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύγκλιση στο 129% του ΑΕΠ

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης έγινε σαφές ότι και τα δύο σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αυτό της επιτροπής που υπολόγιζε το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020 και αυτό του ΔΝΤ που υπολόγιζε το χρέος στο 128%, έχουν συγκλίνει σε μια κοινή εκτίμηση για το 129% του ΑΕΠ.

Η συμμετοχή με το κέρδος των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ (ονομαστικής αξίας 50 δισ. τα οποία έχουν αγοραστεί για 38 δισ.) αλλά και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες που κατέχουν άλλα 12 δισ. ευρώ (αγοράστηκαν 9 δισ. ευρώ) κλείνει ένα μεγάλο μέρος της τρύπας που έχει δημιουργηθεί από τις νέες προβλέψεις. Η τελική απόφαση παραπέμπεται για το Εurogroup της Δευτέρας, όπου θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα με την οποία θα μπορέσουν να αποδοθούν τα συνολικά 15 δισ. που είναι το κέρδος των ελληνικών τραπεζών.

Τα τρία διαθέσιμα σενάρια

Στην κατεύθυνση αυτή το Euroworking group (EWG) που θα γίνει την Κυριακή, θα πρέπει να εξετάσει ποιο από τα τρία διαθέσιμα σενάρια μπορεί να ακολουθηθεί. Αν δηλαδή τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στην Ελλάδα, αν θα δοθούν ως «μέρισμα» σε όλα τα κράτη-μέλη του ευρώ ή αν θα περάσουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Πάντως χθες τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σκέψη για σχέδιο Β για την Ελλάδα, με στόχο το σχέδιο να εφαρμοστεί μετά τις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο προέβλεπε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με το ποσό των 25-30 δισ. ευρώ από το παλιό δάνειο των 110 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει τις ανάγκες για τόκους ύψους 5,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και να προχωρήσει στη νέα δανειακή σύμβαση σε επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook