Γιγαντιαία επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pakoul» αναπτύχθηκε με συντονισμένη και ταυτόχρονη δράση σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο για την εξουδετέρωση κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων.

Συνελήφθησαν από τις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο έξι άτομα, που δραστηριοποιούνταν σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών.

Οι παράνομοι μετανάστες προωθούνταν σε χώρες της Ευρώπης με φορτηγά και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία υπολογίζεται ότι η εγκληματική οργάνωση κέρδισε σημαντικά ποσά.

Οι μετανάστες πλήρωναν, κατά μέσο όρο, 10.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να μεταφερθούν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο ή από τη Γαλλία μέσω Γερμανίας στη Σκανδιναβία.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η οργάνωση διακινούσε με διάφορους τρόπους έως και δέκα λαθρομετανάστες την ημέρα. Αποτελούνταν κυρίως από Αφγανούς, που απασχολούσαν επίσης Κούρδους και Λιθουανούς διαμεσολαβητές

Από το 2010…

Η υπόθεση ξεκίνησε να ερευνάται τους τελευταίους μήνες του 2010 από τη Γαλλική Συνοριακή Αστυνομία. Μόλις διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, εισαγγελείς, ανακριτές και αστυνομικοί από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκαν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η Eurojust και η Europol παρείχαν συνεχή αναλυτική υποστήριξη προς τους εισαγγελείς, τους ανακριτές και τους αστυνομικούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αλλεπάλληλες συναντήσεις των εμπλεκομένων εισαγγελέων, ανακριτών και αστυνομικών έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις της Eurojust στη Χάγη. Η κοινή επιχειρησιακή δράση αποφασίστηκε περίπου έναν μήνα πριν στη Eurojust για το πρωί της Τρίτης 14-2-2012, στις 7.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Κατά την ταυτόχρονη επιχείρηση, με την έκδοση αντιστοίχων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, συνελήφθησαν και ανακρίνονται δύο μέλη της οργάνωσης στη Γαλλία, ένα στην Αθήνα, που φέρεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία οργανωτής του δικτύου, δύο μέλη στο Βέλγιο και ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εγιναν πολλές κατ’ οίκον έρευνες, σύμφωνα με τις δικονομικές εγγυήσεις κάθε χώρας, στις πολλές εναλλασσόμενες κατοικίες των υπόπτων σε διάφορες κεντρικές πόλεις και τοποθεσίες των παραπάνω χωρών.

Από νωρίς το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 2012 η Eurojust συνέστησε Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Χάγη για να υποστηρίξει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση της επιχείρησης στα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, δύο Κινητά Γραφεία της Europol αναπτύχθηκαν στη Λιλ και στην Αθήνα προκειμένου να παράσχουν διαρκή υποστήριξη καθ’ όλο τον χρόνο της επιχείρησης διεξαγωγής των ερευνών και των συλλήψεων.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook