Στις κάλπες προσέρχονται το Σάββατο οι Λετονοί προκειμένου να αποφασίσουν αν τα ρωσικά θα γίνουν η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας τους.

Το ζήτημα, όπως αναφέρει το in.gr, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» από τότε που η Λετονία κέρδισε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ, δεδομένου ότι το 1/3 των κατοίκων της είναι Ρώσοι. Οι ίδιοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β\’ κατηγορίας.

Πάντως, η εκμάθηση της λετονικής γλώσσας αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να λάβει κανείς την ιθαγένεια. Περίπου 300.000 κάτοικοι της Λετονίας (ρωσικής προέλευσης) αρνούνται να μάθουν λετονικά, κατά συνέπεια δεν έχουν καμία ιθαγένεια, δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να διοριστούν σε δημόσιο αξίωμα.

Η Λετονία έχει πληθυσμό 2 εκατομμύρια. Το 62% είναι Λετονοί και το 27% Ρώσοι. Υπάρχουν ακόμα μικρότερες κοινότητες από Λευκορώσους (3,3%), Ουκρανούς (2,2%) και Πολωνούς (2,2%).

Το δημοψήφισμα διεξάγεται μετά την επιτυχημένη εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών που πραγματοποίησε το Κίνημα «Μητρική Γλώσσα».

«Πιστεύω ότι τα τελευταία 20 χψρόνια οι Ρώσοι που ζουν στη Λετονία έχουν υποστεί ταπεινώσεις από τις Αρχές, οι οποίες εμμένουν, είτε να τους αφομοιώσουν είτε να τους αντιμετωπίσουν ως πολίτες β\’ κατηγορίας» δήλωσε στο Associated Press ο Βλαντιμίρ Λίντερμαν, εκ των ηγέτων του συγκεκριμένου κινήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook