Εκτός ελέγχου είναι πλέον οι τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω και της διεθνούς ανησυχίας για πιθανό εμπάργκο απο το Ιράν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος" η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,73 ευρώ το λίτρο, ενώ το ακριβότερο πρατήριο είναι στη Θεσσαλονίκη, πουλώντας προς 1,958 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης η υψηλότερη τιμή είναι το 1,15 ευρώ το λίτρο

Σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όλο και περισσότεροι Έλληνες εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και όλο και περισσότερα νοικοκυριά μένουν χωρίς θέρμανση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 25 Νοεμβρίου του 2011 μέχρι σήμερα η απλή αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 9,6 λεπτά το λίτρο. Τότε η μέση τιμή ήταν στα 1,634 ευρώ το λίτρο.

Βασικός παράγοντας για τις πολύ αυξημένες τιμές παραμένει η υψηλή φορολογία, καθώς οι φόροι αποτελούν το 60% της τελικής τιμής. Το 36% είναι η τιμή διυλιστηρίου και το μεικτό περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων είναι 5%