Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Είναι ιδιοκτήτες κτιρίων, με νόμιμους τίτλους, τα δηλώνουν στην εφορία και πληρώνουν τον φόρο που αναλογεί, είναι νόμιμοι σε όλα και όμως δεν μπορούν να αγγίξουν ούτε σπιθαμή στην περιουσία τους, ούτε καν για να την περισώσουν από την πλήρη κατάρρευση και τη φθορά του χρόνου.

Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες περίπου 30 παλιών βυρσοδεψίων στα Ταμπακαριά η αξία των οποίων, ξεπερνά τα στενά όρια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα ενίαιο ιστορικό πολιτιστικό σύνολο κτιρίων στα Χανιά.

Κι όμως τα κτίρια αυτά, μοιάζουν καταδικασμένα να φθείρονται μέρα με τη μέρα μέσα στα παλιά «κουφάρια» τους χωρίς να μπορούν να αναστηλωθούν και ανακατασκευαστούν ως διατηρητέα καθώς οι ιδιοκτήτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη μέγγενη του κρατικού παραλογισμού, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «ΤαμπαΧανιά».

Ο αιγιαλός που φτάνει μέχρι… τον δρόμο!

Οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν στην κατοχή τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ακόμα και πριν από το 1900. Τα περισσότερα κτίρια είχαν κτιστεί με νόμιμη άδεια από το 1923 και μετά. Όμως με αποφάσεις της νομαρχίας Χανίων του 1984 και 1985 καθορίστηκαν οι γραμμές παλαιού και νέου αιγιαλού στην περιοχή με τέτοιο τρόπο που ενέταξε τα κτίσματα εντός του παλαιού αιγιαλού!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ορίζει ότι ο αιγιαλός πρέπει να κατέβει στα όρια της φυτικής βλάστησης (βλ. φωτο). Βάσει των παλιών όμως αποφάσεων της νομαρχίας ο αιγιαλός φτάνει στο ύψος της πίσω πλευράς των κτιρίων (εκεί που βρίσκεται ο δρόμος και οι είσοδοί τους) με την τότε χάραξή του να στερείται κάθε λογικής όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες.

Η φυτική βλάστηση φτάνει από την πλευρά της παραλίας στο ύψος που φαίνεται η κόκκινη γραμμή στη φωτογραφία. Σε εκείνο το ύψος έπρεπε να σταματά ο αιγιαλός σύμφωνα με μελέτη. Κι όμως ο αιγιαλός ορίζεται μέχρι τον δρόμο στην νότια όψη των κτιρίων

Το όριο του αιγιαλού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ’84 και ’85 της νομαρχίας Χανίων

Το φαινόμενο του «φιορδ» – Το ένα κτίριο είναι εκτός αιγιαλού και το ακριβώς διπλανό του είναι μέσα στον αιγιαλό

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Σύλλογο «Ταμπαχανιά», το Συμβούλιο Επικρατείας έχει δικαιώσει τους ιδιοκτήτες, αποδεχόμενο την αναγκαιότητα επανακαθορισμού των γραμμών αιγιαλού από την αρμόδια επιτροπή.

Την ίδια στιγμή άλλοι ιδιοκτήτες της περιοχής των Ταμπακαριών που κινήθηκαν μεμονωμένα δικαστικά, δικαιώθηκαν με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να επικρατεί το παράδοξο σε ένα κτίριο να έχει καταργηθεί ο παλαιός αιγιαλός και σε διπλανό του κτίριο να εξακολουθεί να ισχύει, με αποτέλεσμα ένας ιδιοκτήτης να μπορεί να συντηρήσει την περιουσία του και ο γείτονάς του να μην μπορεί να πράξει το αντίστοιχο για τη δική του όμορη περιουσία.

Η ανακατασκευή και συντήρηση των κτιρίων από τους ιδιοκτήτες δε θα επιφέρει αλλαγή της μορφής της περιοχής καθώς είναι διατηρητέα. Η μορφή δηλαδή και τα κελύφη θα παραμείνουν ως έχουν. Επιπλέον η χρήση μπορεί να είναι συγκεκριμένη καθώς σύμφωνα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως χαμηλής όχλησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης προς τους ιδιοκτήτες ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων σε δήλωσή του τόνισε ότι η επαναχάραξη του αιγιαλού είναι μονόδρομος.

Η αρμόδια επιτροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας για τον επανακαθορισμό του αιγιαλού, συνεδριάζει την Παρασκευή.

Τα μέλη του συλλόγου «ΤαμπαΧανιά»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook