«Σου είπα, μου είπες, του είπα» και απάντηση καμία. Σε αυτά αναλώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση της ΔΕΥΑΧ, καταφέρνοντας όχι μόνο να μην «καθαρίσουν» το τοπίο, αλλά να προσθέσουν περισσότερες σκιές γύρω από το θέμα, περισσότερα ερωτήματα και υποψίες για το τι πραγματικά συμβαίνει στη ΔΕΥΑΧ.

Αφαιρώντας όλα εκείνα τα σημεία που θύμιζαν φτηνό λαϊκό δικαστήριο, αυτό που έμεινε είναι πολλά ερωτήματα γύρω από το ζήτημα των ορκωτών λογιστών, πολλά ερωτήματα γύρω από το ζήτημα των παρατυπιών από υπάλληλο και τη διαφορά δεκάδων χιλιάδων ευρώ που εμφανίζονταν στο σύστημα ήδη από το 2011, πολλά ερωτήματα για το όψιμο «άρον άρον σταύρωσον» του δημάρχου που επικαλέστηκε το σωματείο εργαζομένων μετά από 3 και άνω χρόνια καθώς και πολλά άλλα ερωτήματα.

Ειδικότερα, στο δημοτικό συμβούλιο αναγνώστηκε η απόφαση διαγραφής της κας Χατζηδάκη στην οποία γινόταν λόγος για επίδειξη απαξιωτικής και αυταρχικής συμπεριφοράς προς τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ και για εργασιακό εκφοβισμό.

Η κα Χατζηδάκη έβαλε αρχικά κατά του κ. Δαμιανάκη λέγοντας: «Εκείνο το βράδυ κύριε πρόεδρε μου είπατε να προστρέξω στην Αποκεντρωμένη θυμάστε; Και μου ορκιστήκατε και στα τρία σας παιδιά, το κάνατε αρκετές φορές, απορώ πώς κοιμάστε το βράδυ, ότι δεν έχετε καμία γνώση. Στη δημοτική ομάδα κληθήκατε ή δεν κληθήκατε; Γιατί εγώ που ήμουν το μήλον της έριδος δεν ενημερώθηκα; Επιλεκτικό κάλεσμα έγινε κ. δήμαρχε; Σκηνοθετημένη απουσία του προέδρου;»

Μάλιστα τον κάλεσε να τοποθετεί ως επικεφαλής της παράταξής της με τον κ. Δαμιανάκη να τονίζει τον αόριστο: «Ήμουν επικεφαλής»

Αργότερα η κα Χατζηδάκη είπε ότι έχει δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα συμπαράστασης και από εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ που όπως είπε είναι εργατικοί και τιμούν τον μισθό τους. Όπως η ίδια τόνισε: «Στην επιχείρηση ακούγεται το εξής: “Όποιος ταυτιστεί με την πρόεδρο θα πέσουν κεφάλια”. Έκανε και πάλι αναφορά στο θέμα των ορκωτών λογιστών, στοβαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα υπαλλήλου ενώ επέκρινε και τον νέο πρόεδρο του σωματείο εργαζομένου κάνοντας λόγο για αναιτιολόγητες επιστολές οι οποίες δεν είναι προϊόν γενικής συνέλευσης του σωματείου. Καταλήγοντας η κα Χατζηδάκη και απευθυνόμενη στον δήμαρχο είπε: «Κύριε δήμαρχε τώρα σου ξίνισα; Καλό μαγαζί η ΔΕΥΑΧ προεκλογικά ε; Καλοί οι εργαζόμενοι για εργαλειοποίηση;» καλώντας τον να προχωρήσει στην αντικατάσταση με θεσμικές και καθαρές διαδικασίες.

Ο κ. Τσαπάκος ανέφερε ότι ακούγονται πολλές φωνές γύρω από το γεγονός ότι με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κολλήσει πράγματα και δουλειές στην επιχείρηση.

Ο κ. Φραγκάκης αναφέροντας τη σειρά των γεγονότων και το γεγονός ότι ο δήμαρχος ενώ είχε από τις 7 Δεκεμβρίου ενημερωθεί για τις καταγγελίες των εργαζομένων, δεν έκανε απολύτως τίποτα μέχρι την 1/2. Όπως είπε, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο, καμία δημοσιοποίηση του ζητήματος και φυσικά καμία πρωτοβουλία για αντικατάσταση της προέδρου. «Μπορείτε να μας πείτε γιατί ήσασταν αδρανής για 50 ημέρες ενώ ήσασταν αποδέκτης των καταγγελιών ήδη από τις 7 Δεκεμβρίου; Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αναγκαστήκατε να αλλάξετε το τροπάριο. Όταν διαπιστώσετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει θεσμικά η αντικατάσταση της προέδρου, τότε έπρεπε να υπάρξει «κατηγορητήριο» και αυτό ήταν η συγκεκριμένη επιστολή. Μπορείτε να μας πείτε γιατί αποκρύπτατε αυτές τις 50 μέρες τις κατηγορίες; Γιατί προφανώς σας βόλευε πολιτικά να μην τις δημοσιοποιήσετε αφού αφορούσαν μέλος της παράταξής σας και έναν άνθρωπο που είχατε επιλέξει προσωπικά»

Απαντώντας ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του κ. Φραγκάκη στην ουσία δεν απάντησε, λέγοντας: «Ο κ. Φραγκάκης θεωρεί ότι το σωματείο εργαζομένων είναι ένα εργαλείο στα χέρια μου. Τόσο πολύ υποτίμησε την ίδια την άποψη που κατέθεσαν ομόφωνα. Ξεχάσατε το πιο βασικό, να σχολιάσετε το ίδιο το περιεχόμενο της επιστολής των εργαζομένων. Κάποιοι υποκρίνονται ενδιαφέρον αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ένα πράγμα, να υπάρξει αντιπαράθεση»

Μάλιστα το γεγονός ότι δεν απάντησε καθόλου στο ερώτημά του ο κ. Φραγκάκης του τόνισε: «Μας κατηγορεί ότι είμαστε ενάντια στις οικογένειες των εργαζομένων όταν εμείς αυτό που ζητήσαμε ήταν να μας πει γιατί τόσο καιρό δεν είχε ακούσει τους εργαζόμενους και μάλιστα το παραλήρημά σας αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον χαρακτήρα σας. Ο αμοραλισμός σας έχει χτυπήσει κόκκινο. Δεν απαντήσατε σε τίποτα. Αλλάξατε το τροπάριο γιατί δε σας έβγαινε, το στήσατε σκηνοθετικά και χρησιμοποιήσατε εσείς τους εργαζόμενους. Εμείς σας ζητάμε να πείτε γιατί στις 7 του Δεκέμβρη που σας τα είπαν οι εργαζόμενοι δεν κάνατε τίποτα. Και ερχόσαστε και μας κατηγορείτε για να δημιουργήσετε άσχημες εντυπώσεις»

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο κ. Δαμιανάκης, με το κλίμα να εξακολουθεί να διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο καθώς υπήρχε μια αντιπαράθεση που κινήθηκε στο τι είπε ποιος σε ποιον και πότε. Εν κατακλείδι ο κ. Δαμιανάκης είπε ότι είχε ορκιστεί στην κα Χατζηδάκη πώς αν η αιτία για την απομάκρυνσή της ήταν το θέμα των ορκωτών ελεγκτών τότε θα διαφωνούσε στην παραίτησή της. Στη συνέχεια είπε: «Εγώ σέβομαι τους ανθρώπους, δεν ανέχομαι όμως να λέει ότι εγώ συνεργάστηκα με τον δήμαρχο, διότι εγώ δεν υπέγραψα για λόγους ηθικής τάξεως». Τέλος άφησε να εννοηθεί ότι ο δήμαρχος δεν έχει υποχρέωση να δικαιολογήσει την επιθυμία του να απομακρύνει ένα πρόσωπο από δημοτική επιχείρηση.

Ο κ. Βάμβουκας από την πλευρά του εξέφρασε τη θλίψη του για το «λαϊκό δικαστήριο» που είχε στηθεί στο Δ.Σ. τονίζοντας στη συνέχεια ότι η κα Χατζηδάκη ήταν μια συνεργάτιδα του δημάρχου με καλές προοπτικές που τώρα τη ρίχνουν στα λιοντάρια, όπως είπε. «Εγώ με την κα Χατζηδάκη δεν είχα ποτέ ούτε φιλικές ούτε πολιτικές σχέσεις. Όμως αυτό που γίνεται είναι εις βάρος της επιχείρησης, οι χειρισμοί του δημάρχου δεν είναι σωστοί, αυτοί έχουν οξύνει τα πράγματα και τα έχουν οδηγήσει εδώ. Αν έχετε αιτιολογημένους λόγους θα έπρεπε να έχετε έρθει ευθύς εξαρχής στο Δ.Σ. να πείτε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θα ζητούσατε την παραίτηση και θα ζητούσατε από το συμβούλιο να συναινέσει ή όχι κρίνοντας τους λόγους, έτσι απλά χωρίς όλο αυτό που έχει γίνει. Ο δήμαρχος βεβαίως και έχει υποχρέωση να δικαιολογήσει την απομάκρυνση ενός ατόμου γιατί ο νομοθέτης σωστά δεν προβλέπει ένα δήμαρχο δικτάτορα, αλλά προβλέπει μια διαδικασία με το θέμα να έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται»

Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαφορών στις οφειλές που εμφανίζει το σύστημα ήδη από το 2011 λέγοντας: «Αποδείχτηκε ότι ένας υπάλληλος σε υψηλόβαθμη θέση έχει από το 2011 έχει ένα τερματικό, διαχειρίζεται το πρόγραμμα και μπορεί αυθαίρετα να αλλάζει τις μετρήσεις στα υδρόμετρα, να αλλάζει ιδιοκτήτη στο υδρόμετρο και μετά να επαναφέρει τον αρχικό, να βγάζει μόνος του διακανονισμούς δόσεων χωρίς να του έχει δώσει κανένας το δικαίωμα, να μην πληρώνει και να διαγράφει τα τέλη χρήσης αποχέτευσης και τα πάγια τέλη. Αυτά γίνονταν με ένα κλικ στο τερματικό.

Οι οφειλές που υπάρχουν στη ΔΕΥΑΧ καταγράφονται από δυο συστήματα. Το ένα είναι του λογιστηρίου και το άλλο του εμπορικού τμήματος. Αν κάποιος όπως ο προηγούμενος υπάλληλος θέλει να κάνει αλλαγές μπορεί να τις κάνει, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε σύστημα που να τον ελέγχει. Ενώ οι τιμές των οφειλών και στα δυο τμήματα θα έπρεπε να είναι ίδιες, το 2011 η διαφορά αυτή ήταν 1.600.000 ευρώ το 2016 ήταν 689.000 ευρώ, το 2019 ήταν 107.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φταίει το πρόγραμμα ή να μη φταίει το πρόγραμμα. Όπως γίνονταν διάφορα και δεν τα είχαμε πάρει χαμπάρι επί χρόνια, ποιος μας λέει ότι αντίστοιχες διαγραφές δε γίνονταν σε διάφορες επιχειρήσεις ή ιδιώτες; Υπάρχει ένα ερωτηματικό για το τι γινόταν και δεν έχει σχέση με τη Χατζηδάκη. Θα πρέπει αυτά να διαλευκανθούν».

Ο κ. Βουρλάκης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι οι ενδοπαραταξιακές αυτές διαφορές δεν πρέπει να λύνονται στο δημοτικό συμβούλιο «και να επιβαρύνετε και τα αφτιά μας και την αισθητική μας» Συνέχισε με το ξαφνικό ενδιαφέρον του δημάρχου για τη ΔΕΥΑΧ λέγοντας: «Την τελευταία περίοδο ο δήμαρχος Χανίων δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΧ. Θυμίζουμε ότι η κα Χατζηδάκη επί τρία συναπτά έτη λάμβανε την εμπιστοσύνη του κ. δημάρχου και του κ. Δαμιανάκη, αλλά έχει λάβει μέσα στο Δ.Σ. δεκάδες διθυράμβους για τη σωστή λειτουργία της ΔΕΥΑΧ. Σίγουρα οι επί τόσα χρόνια διθύραμβοι δεν ήταν χωρίς περιεχόμενο. Οι παρατάξεις Σημανδηράκη και Δαμιανάκη έχουν δείξει σύμπλευση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΧ. Ο δήμαρχος βρήκε μετά από τόσα χρόνια την ευκαιρία να κατηγορήσει ένα δέντρο για να κρύψει το δάσος με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές»

Τέλος ο κ. Ρίζος τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ. δε διαφωτίζει καθόλου αλλά περισσότερο συσκοτίζει την υπόθεση της ΔΕΥΑΧ, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κανείς που έχει καταλάβει τι γίνεται στη ΔΕΥΑΧ παρακολουθώντας τη σημερινή συνεδρίαση. Περισσότερο έγινε μια συζήτηση προσωπικών αντεγκλήσεων και επιθέσεων που είναι μακριά από την ουσία. Θα μας την πείτε κάποια στιγμή την ουσία;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook