Ο 9ος διαγωνισμός τυποποιημένου ελαιολάδου 2023 ανακοινώθηκε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης μεταφορών-επικοινωνιών και σε θέματα Αγροδιατροφικής Σταύρος Τζεδάκης, η Δ/ντρια Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης – Κριτής σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμού ελαιόλαδου – Συντονίστρια Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου Ελευθερία Γερμανάκη, ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Μανόλης Καρπαδάκης, ο ερευνητής- υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ποιότητας Ελαιόλαδου Χανίων του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ. Γιώργος Καλαντζάκης και ο Πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης.

Στόχος του επιτυχημένου θεσμού που οργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη (της Περιφέρειας Κρήτης) η διάδοση, η περαιτέρω ανάδειξη και η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υποψήφιων συμμετεχόντων στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιόλαδου, που θα διεξαχθεί από 10 έως 12 Μαρτίου 2023, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Σε δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν:

Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη: «Ο διαγωνισμός-θεσμός πλέον για το ελαιόλαδο, κύριο στόχο έχει την στήριξη και ανάδειξη του κύριου «πρεσβευτή» του Πρωτογενή Τομέα της Κρήτης, για την παραγωγή και τις εξαγωγές. Και αυτή τη χρονιά, με την στήριξη των αρμόδιων φορέων, θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιόλαδου, θα ενισχύσουμε τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την ποιοτική αναβάθμισή του, στην ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και στην προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Πάνω από όλα όμως, οι αρμόδιοι φορείς βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο των παραγωγών μας, στην εξέλιξη των επιχειρήσεων ελαιόλαδου, στη μεταλαμπάδευση της αγάπης και του πάθους για την καλλιέργεια αυτού του ευλογημένου καρπού στη συνείδηση της νέας γενιάς.

Από φέτος ο κανονισμός του Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιόλαδου τροποποιείται για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ετικέτες να διακριθούν.

Προβλέπει ότι για κάθε εταιρεία που συμμετέχει ανεξαρτήτως αριθμού δειγμάτων και κατηγορίας, θα μπορεί να απονεμηθεί μέχρι ένα βραβείο.

Κλείνοντας, ένα θερμό ευχαριστώ και από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στα μέλη της κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από Έλληνες εκπαιδευμένους δοκιμαστές από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα. Έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου καθώς επίσης και διαπιστευμένους δοκιμαστές από τα πάνελ της Ιταλίας και της Ελβετίας. Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες, και νικητής σε αυτό το διαγωνισμό να είναι και πάλι η Κρητική ελαιοκαλλιέργεια και το Κρητικό ελαιόλαδο».

Σταύρος Τζεδάκης Αντιπεριφερειάρχης μεταφορών-επικοινωνιών και σε θέματα Αγροδιατροφικής: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και νa προωθήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κρητικού ελαιολάδου, τα πλούσια οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, τη διατροφική του αξία. Επίσης δεύτερος στόχος είναι η τυποποίηση του ελαιολάδου, το προϊόν πρέπει να φεύγει από την Κρήτη τυποποιημένο, να μην πωλείται χύμα. Γιατί το τυποποιημένο προϊόν θα δώσει την υπεραξία που του αναλογεί προς όφελος των παραγωγών, των μεταποιητών, και εντέλει ο καταναλωτής να έχει ένα ποιοτικό προϊόν».

Δ/ντρια Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης – Κριτής σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμού ελαιόλαδου – Συντονίστρια Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου Ελευθερία Γερμανάκη: «Η αξιοπιστία του διαγωνισμού θεσμού πλέον, είναι τόσο υψηλή που πραγματικά όσοι διακρίνονται στο Παγκρήτιο διαγωνισμό ελαιολάδου, και το λέω αυτό ως διεθνής κριτής, θα διακριθούν σε υψηλές θέσεις και στους διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι ένα διαβατήριο ποιότητας».

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Μανόλης Καρπαδάκης: «Στηρίζουμε τον θεσμό που αναδεικνύει το εξαιρετικό μας προϊόν το ελαιόλαδο. Στόχος η αύξηση του τυποποιημένου ελαιολάδου και αν είναι δυνατόν να μην εξάγεται καθόλου χύμα ελαιόλαδο από την Κρήτη ώστε η προστιθέμενη αξία του να επιστρέφει σε εμάς και όχι στις άλλες χώρες με την εξαγωγή χύμα προϊόντος».

Πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης: « Θα πρέπει να εκπαιδευτούν περαιτέρω οι παραγωγοί μας πάνω στην ποιότητα του ελαιολάδου. Επίσης ο διαγωνισμός θα πρέπει να εξελιχθεί σε διεθνή και σε αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να είναι αρωγός».

Ερευνητής- υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ποιότητας Ελαιόλαδου Χανίων του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ. Γιώργος Καλαντζάκης: «Συμμετέχουμε στο Παγκρήτιο διαγωνισμό ελαιολάδου. Συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου μας στη διεθνή αγορά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook