Πολύ κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας για το PSI φαίνεται ότι βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σε Ελλάδα, Ευρώπη και το ΔΝΤ: οι λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και απομένει μόνο το πράσινο φως που θα δοθεί, όπως φαίνεται, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Η τριμερής τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του Λουκά Παπαδήμο, έδειξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, ότι η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται διατεθειμένη να αποτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας, απορρίπτοντας εμμέσως την σκληρή στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, πεπεισμένος ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα καταλήξουν τη Δευτέρα στη συμφωνία εμφανίστηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που συνομίλησε την Παρασκευή με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία τόνισε ότι τη Δευτέρα ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του πακέτου. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος είναι στο ευρώ, παραμένει στο ευρώ», για να προσθέσει συγχρόνως πως αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς μπορεί, χωρίς όρους, να κάνει ό,τι θέλει.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου επίσης την Παρασκευή αποφάσισε την εκταμίευση του δικού του μεριδίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Στελέχη του Ταμείου θα παραβρεθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το Ταμείο διέψευσε δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο ανέφερε, επικαλούμενο πηγές στο ΔΝΤ, πως η συνεισφορά του Ταμείου θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στο πρώτο πακέτο -κυμαινόμενη μόλις κοντά στα 13 δισ. ευρώ.

Μέσα στην εβδομάδα είχαν διευθετηθεί και άλλα δύο ζητήματα που παρέμεναν ανοιχτά: το κλείσιμο της τρύπας των 325 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική πλευρά· και οι έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά ενέκρινε στη Βουλή τη σύμβαση ενώ εκκρεμεί η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων.

Εντωμεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε το Σάββατο, συμφώνησε στο χρονοδιάγραμμα για την ανταλλαγή των ομολόγων. Η διαδικασία θα αρχίσει την Πέμπτη 8 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου.

Με την συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων, το ελληνικό χρέος θα περιοριστεί κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 120% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που είναι μεν υψηλό αλλά γενικά θεωρείται βιώσιμο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook