Τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα της Υπηρεσίας Δόμησης (πρώην πολεοδομία) του Δήμου Χανίων συζητήθηκαν την Τετάρτη 15/2 στην διάρκεια παντεχνικής συνέλευσης που διοργάνωσε το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους κλαδικούς συλλόγους των μηχανικών (Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Αγρονόμοι – Τοπογράφοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι – Μηχανολόγοι Μηχανικοί) και διαπιστώθηκε πως η «Υπηρεσία Δόμησης βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας και δυνατότητας εξυπηρέτησης των πολιτών.»

Επίσης κρίνεται πως η «προσωρινή απασχόληση ιδιωτών μηχανικών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που προβάλλεται από το Δήμο Χανίων ως κύρια λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης της ΥΔΟΜ Χανίων, σε καμία περίπτωση δεν θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας.»

Χαρακτηρίζεται ως αρνητική εξέλιξη η αποδοχή της παραίτησης του πρώην Προϊστάμενου του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών και «διαπιστώνεται έλλειψη βούλησης από την πολιτική ηγεσία του Δήμου να αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων».

Αναλυτικά στην σχετική απόφαση που ελήφθη αναφέρονται τα εξής:

«Σχετικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων ο τεχνικός κόσμος των Χανίων στην Παντεχνική Συνέλευση που διοργανώθηκε, με μεγάλη συμμετοχή, από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης  την Τετάρτη 15/02/2023 αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  • Η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Χανίων, αποτελεί μια νευραλγική υπηρεσία για την ανάπτυξη συνολικά του Νομού Χανίων, καθώς εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, την έκδοση οικοδομικών αδειών και για τους 7 Δήμους του Νομού και όχι μόνο για το μητροπολιτικό Δήμο Χανίων. Δυστυχώς όμως, διαπιστώνεται ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας και δυνατότητας εξυπηρέτησης των πολιτών. Το μεγάλο πλήθος εκκρεμοτήτων που έχουν συσσωρευτεί (περισσότερες από 2600 υποβληθείσες αιτήσεις Βεβαιώσεων Όρων Δόμησης, προεγκρίσεων αδειών και μεταγενέστερων ελέγχων φορολογικών σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος) καταστούν ανέφικτη την εμπρόθεσμη και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών διεκπεραίωσή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συντοπίτες μας, τις περιουσίες τους και την οικονομία και ανάπτυξη του τόπου.
  • Η προσωρινή απασχόληση ιδιωτών μηχανικών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που προβάλλεται από το Δήμο Χανίων ως κύρια λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης της ΥΔΟΜ Χανίων, σε καμία περίπτωση δεν θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας και η όποια προστιθέμενη αξία προκύψει για την υπηρεσία θα χαθεί με την ολοκλήρωση των συμβάσεων τους. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να ενισχυθεί η στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό.
  • Επιπλέον η αποδοχή από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων της παραίτησης του συναδέλφου Γ. Στρογγυλού, ενός από τα πλέον καταρτισμένα στελέχη της υπηρεσίας, από την θέση του Προϊστάμενου του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
  • Διαπιστώνεται έλλειψη βούλησης από την πολιτική ηγεσία του Δήμου να αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων και να επεξεργαστεί και να δρομολογήσει δραστικές διαδικασίες (αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, ενίσχυση με νέο μόνιμο προσωπικό, στοχευμένες εσωτερικές μετακινήσεις ή και άλλες προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη της υπηρεσίας) που θα βελτιώσουν την κατάσταση και επιλογή εκ μέρους της να προβεί μόνο σε αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Ο τεχνικός κόσμος των Χανίων, σύσσωμος και ενωμένος, επισημαίνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον κίνδυνο να καταρρεύσει μια νευραλγική για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου Υπηρεσία και θέτει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων έναντι της τοπικής κοινωνίας. Την καλεί έστω και τώρα να εισακούσει τις προτάσεις του τεχνικού κόσμου και ειδικά όσων γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τον ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισής τους, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Διαφορετικά είναι προφανές ότι θα φέρει ακέραια και την ευθύνη.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook